Groot faillissement in klimaatsector
Zonnecellengigant SunPower heeft onlangs faillissement moeten aanvragen. Het bedrijf probeerde een ambitieuze transitie te maken naar de productie van zonnedaken, maar dit mislukte. Dit leidt tot een golf van ontslagen, waarbij in de Verenigde Staten alleen al 1.000 werknemers hun baan verliezen.
In 2020 besloot het management van SunPower om zijn focus te verleggen van commerciële zonnecellen naar installaties voor woningen en commercieel vastgoed, met als doel een prominente speler te worden in de groene klimaatindustrie. Maar wat begon als een veelbelovende zet, bleek echter een financieel fiasco. Vier jaar later is de situatie zo verslechterd dat het bedrijf zijn deuren moet sluiten, meldt Bloomberg.
Zonnebranche stort in
De Nederlandse zonnebranche maakt momenteel een barre tijd door. Vorig jaar zagen bedrijven in de zonnepanelenbranche het aantal orders dalen met soms wel 90 procent. De reden hiervoor waren de stijgende prijzen voor het terugleveren van stroom. Hoewel de zonnepanelen zelf steeds goedkoper worden, besluiten huishoudens en bedrijven alsnog om geen nieuwe te laten installeren. Ook zit het stroomnet steeds vaker vol.
Deze week werd bekend at zonnepanelen nog minder rendabel worden voor huishoudens in Nederland. De huishoudens krijgen steeds minder geld voor de overtollige stroom die zij terugleveren aan het elektriciteitsnet. De gemiddelde terugleververgoeding is in het afgelopen jaar bijna gehalveerd, zo meldt vergelijkingswebsite Overstappen.nl.
Windmolenprojecten lopen uit op fiasco
Ook op windmolengebied lopen de zaken alles behalve soepel. Het Duitse energiebedrijf Siemens Energy vorig jaar een miljardenverlies vanwege technische problemen met haar windmolens. Slijtage aan de wieken vormt een groot probleem, ook bij nieuwere windmolens. Het bedrijf overweegt zich daarom terug te trekken uit ondernemingen rondom windparken op land.
Ook een windmolenpark van de Zweedse windgigant Markbygden zit financieel aan de grond. Toen het in 2017 werd geopend, gold het als het op-één-na grootste Europese windpark op land. Meteen werd er een ambitieus energiecontract gesloten met een staalbedrijf, dat dat destijds bekend stond als 's werelds grootste deal voor de afname van groene stroom. Maar nu, zes jaar later, blijken de resultaten enorm tegen te vallen. Er kan namelijk niet genoeg elektriciteit worden opgewekt met de windmolens. Nu wil Markbygden af van het contract.
Bovendien ontving de Zweeds windondernemer Kumbro al een miljoenensubsidie van de Zweedse overheid omdat er te weinig wind stond. Het bedrijf had hierdoor een groot verlies geleden. Maar omdat Kumbro in handen is van twee Zweedse gemeenten, werd het windmolenbedrijf de hand boven het hoofd gehouden. Maar liefst 25 miljoen Zweedse Kronen (omgerekend 2,25 miljoen euro) aan Zweeds belastinggeld werd er overgemaakt aan Kumbro om het bedrijf te redden.