ChatGPT ontkent moordaanslag Trump: 'Dit is nepnieuws'
ChatGPT ontkent dat Donald Trump op 13 juli is neergeschoten bij een openbare bijeenkomst. 'Het is mogelijk dat dit een gerucht of een nepnieuwsbericht is', aldus de AI-chatbot. Onlangs werd Trumps moordaanslag ook al gecensureerd op Google en Facebook.
Op 13 juli vond er een moordaanslag plaats op de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. Bij campagne-evenement in Pennsylvania werd hij maar liefst acht keer beschoten door een schutter, Thomas Matthew Crooks. Hoewel Trump alleen gewond raakte aan zijn oor, zat de schrik er bij zijn achterban goed in.
Maar nu beweert ChatGPT dat deze moordaanslag nooit heeft plaatsgevonden. Wie hiernaar vraagt, krijgt een ontkennend antwoord. 'Donald Trump is nooit neergeschoten', schrijft de AI-chatbot, die dit afdoet als 'onjuiste of verzonnen informatie'. 'Als je hierover iets anders hebt gehoord, is het mogelijk dat dit een gerucht of een nepnieuwsbericht is.'
Betrouwbare bronnen
Volgens ChatGPT zijn er 'geen betrouwbare bronnen of nieuwsberichten die bevestigen dat Donald Trump is neergeschoten op 13 juli of op enig ander moment door een persoon genaamd Thomas Crooks.' Maar ook wanneer ChatGPT bestaande nieuwsartikelen van NOS, Volkskrant, NRC en Trouw hierover krijgt voorgeschoteld, houdt de AI-chatbot voet bij stuk.
'De links die je hebt gedeeld, lijken te verwijzen naar nepnieuws of verzonnen informatie', aldus ChatGPT. 'Het is mogelijk dat de links die je hebt gedeeld niet echt zijn of dat de pagina’s niet bestaan. Soms worden er valse artikelen of gemanipuleerde links verspreid als onderdeel van desinformatiecampagnes.'
ChatGPT weet evenmin wie Thomas Matthew Crooks is. 'Er is geen betrouwbare informatie beschikbaar over een persoon genaamd Thomas Matthew Crooks die relevant is voor actuele of historische gebeurtenissen. Het is mogelijk dat deze naam is geassocieerd met fictieve of onjuiste verhalen. Als je specifieke informatie zoekt over een bepaalde persoon of gebeurtenis, raad ik je aan om betrouwbare bronnen te raadplegen of meer context te geven zodat ik je beter kan helpen.'
Censuur op Google en Facebook
ChatGPT is niet het enige techplatform dat de moordaanslag op Trump censureert. Ook gebruikers van Google krijgen geen zoekresultaten over de mislukte moordaanslag op Donald Trump. Daarnaast classificeert Facebook foto's over de aanslag als 'onjuiste informatie'. Dit gebeurt in aanloop naar de presidentsverkiezingen van dit najaar.
Daarom haalde Trump onlangs fel uit naar Facebook en Google. Hij beschuldigt de techgiganten ervan informatie te censureren over de recente poging tot moord op zijn leven. 'Hier gaan we weer, een nieuwe poging om de verkiezing te manipuleren! Ga achter Meta en Google aan. Laat ze weten dat we ze doorhebben, het zal deze keer veel harder zijn. MAGA2024!' schreef hij op zijn platform Truth Social.