Wat NOS niet meldt: Trump-schutter was mogelijk links
De NOS lijkt eenzijdige berichtgeving te verspreiden over Trump-schutter, Thomas Crooks. In een hoorzitting erkent de FBI momenteel twee sociale media-accounts op het oog te hebben: eentje met radicaal rechtse opvattingen, en eentje met linkse. Beide behoren mogelijk toe aan Crooks, maar NOS meldt alleen het rechtse account.
Op 13 juli vuurde Crooks acht kogels af op Trump tijdens een politieke rally in Philadelphia. Hij raakte Trump aan het oor, maar werd vrijwel direct daarna doodgeschoten door de geheime dienst.
De FBI onderzoekt momenteel de motieven van Crooks, maar heeft momenteel nog geen pasklaar antwoord. De interim-directeur van de FBI, Paul Abbate, erkent in een hoorzitting dat er tegenstrijdige berichten op sociale media zijn gevonden die mogelijk toebehoren aandelen schutter.
"Sommige opmerkingen, als ze uiteindelijk van de schutter zijn, lijken antisemitische en anti-immigratie thema's te weerspiegelen, politiek geweld aan te moedigen, en worden beschreven als extreem van aard", zegt hij deze week in een hoorzitting in het Amerikaanse Congres.
Links opvattingen
Maar Abbate benadrukt ook dat de FBI een ander social media account uit 2021 heeft gevonden met andere perspectieven - pro-lockdown en pro-migrant - dat mogelijk van de schutter is, meldt BBC. Het zou gaan om een account op het sociale medium Gab. Volgens de eigenaar van dit medium, Andrew Torba, waren de berichten van dit account 'EpicMicrowave' erg pro-Biden. Dit maakte de FBI bekend aan Gab via een officieel openbaringsverzoek (EDR).
Wat het FBI-onderzoek bemoeilijkt, is dat sommige e-mails van Crooks versleuteld waren. De FBI heeft hier in sommige gevallen geen wettelijke toegang toe, hoewel er al wel inzage is in Crooks' telefoon. Ook andere elektronische apparaten van de schutter worden onderzocht. Desondanks erkent Abbate dat er nog veel onduidelijkheid bestaat over het motief van de schutter.
Wat NOS niet meldt
In een nieuwsbericht laat NOS de bovenstaande context echter grotendeels weg. De publieke nieuwsomroep gebruikt als inleiding: 'De 20-jarige man die op 13 juli acht kogels op de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump afvuurde, zette als tiener gewelddadige posts gericht tegen Joden en immigranten online. Dat heeft adjunct-directeur Abbate van de FBI gezegd in een hoorzitting van een Senaatscommissie.'
De NOS maakt geen melding van het tweede account dat mogelijk toebehoort aan de schutter. Daarom krijgt de nieuwsomroep al snel een officiële correctie ('community note') op X.
Dit leidt tot verontwaardiging op sociale media. 'Waarom vertellen jullie maar het halve verhaal?' wil X-gebruiker Sander van Dam weten. Bioloog Richard Steenvoorden ziet dit als 'een perfect voorbeeld van hoe de NOS selectief nieuws brengt'. En Marc schrijft: 'De NOS vertelt je wat je moet denken, niet wat je moet weten. Schandalige misleidende informatie door een nieuwsorganisatie met honderden fte’s.'
Waarom vertellen jullie maar het halve verhaal? pic.twitter.com/PQEGhNdDmN
— Sander van D. (@Sandervandam2) July 31, 2024