Shell zet groene ambities in de ijskast
Shell zet zijn groene ambities in de ijskast, onder leiding van CEO Wael Sawan. Tweeënhalf jaar geleden was Sawan nog enthousiast over een drijvend windpark bij Schotland, maar nu lijkt het bedrijf deze activiteiten van de hand te willen doen. De voornaamste reden is het gebrek aan rendement.
Tweeënhalf jaar geleden toonde Sawan zich enthousiast over de plannen voor een groot drijvend windpark bij Schotland. Maar recente berichten van Bloomberg suggereren dat Shell zijn belang in dit windpark wil verkopen. Dit is in lijn met Sawans belofte om ‘genadeloos’ de prestaties van Shell te verbeteren en het rendement voor beleggers te verhogen. De markt voor drijvende windparken is nog in ontwikkeling en kent veel risico’s en financiële tegenslagen, wat deze beslissing verklaart.
Onder leiding van Sawan verschuift Shell zijn focus weer meer naar fossiele brandstoffen, aangezien deze activiteiten een beter rendement opleveren. In een recent interview met NRC benadrukte Sawan dat Shell een gebalanceerde transitie nastreeft, met een belangrijke rol voor gas, dat minder CO2 uitstoot dan steenkool.
Uit recent onderzoek blijkt dat windenergie consequent onrendabel is. Een voorbeeld hiervan is het windmolenpark van de Zweedse windgigant Markbygden. Toen het in 2017 werd geopend, gold het als het op-één-na grootste Europese windpark op land. Maar vorig jaar, zes jaar later, bleken de resultaten enorm tegen te vallen. Er kon namelijk niet genoeg elektriciteit worden opgewekt met de windmolens. En dus zit het park financieel aan de grond.
Ook autofabrikanten gaan zich weer focussen op de productie van brandstofauto's, in plaats van elektrische auto's. Het gaat om merken als Toyota, Mazda, Porsche, Ford en Audi. De uitleg hiervoor is veelal dat de geplande overstap naar elektrisch te snel is gegaan.