Klimaatdoelen kosten 31 biljoen euro meer dan verwacht
Er blijken extra kosten te zijn voor het behalen van de wereldwijde net zero-doelen in 2050. Dit ambitieuze klimaatdoel valt in totaal 19 procent duurder uit, oftewel 31,30 biljoen euro, aldus een berekening van BloombergNEF.
De net zero-doelen (NZS) dwingen overheden ertoe om in te zetten op technologieën die uiteindelijk de CO2-uitstoot naar nul moeten brengen. Maar zelf als dit gebeurt, zal de opwarming van de aarde sneller gaan dan de geraamde doelstelling in de Overeenkomst van Parijs, blijkt uit de BNEF-berekening. In de Overeenkomst van Parijs staat 1,5 °C als streefdoel opgenomen, terwijl de werkelijke stijging dan alsnog dichter bij 1,75 °C zal bedragen als de net zero-doelen worden behaald, aldus het BNEF-rapport.
Bovendien zal het een stuk duurder om de net zero-doelen te halen dan geraamd. In totaal kost het 19 procent extra, oftewel 31.300.000.000.000 euro (31,30 biljoen euro). Dit is niet zonder reden. Volgens 250 pagina's tellende BNEF-rapport hebben alle sectoren van de energietransitie, van elektrische voertuigen tot hernieuwbare energie en van energienetten tot koolstofafvang, extra ondersteuning nodig.
Bovendien kampen projectontwikkelaars van hernieuwbare energie met hogere rentetarieven en inflatie, wat de potentiële rendementen op investeringen minder aantrekkelijk maakt. Nu al lijden groene beleggingen van banken en pensioenfondsen enorme verliezen, soms tot aan miljarden euro's.
Specifieke maatregelen
Het BFEM-rapport licht ook specifieke maatregelen uit die nodig zijn om netto nul te bereiken. Zo moet elke nieuw verkochte auto vanaf 2034 een elektrisch voertuig moet zijn, aldus BFEM. Investeringen in koolstofafvangtechnologieën zullen 6,3 biljoen euro vereisen om emissies niet alleen in de industrie, maar ook in de energiesector op te vangen. Investeringen in energienetten zullen pieken rond de 1 biljoen euro per jaar in de jaren 2040. Dit is vergelijkbaar met de investeringen die nodig zijn voor hernieuwbare energieopwekking in dat decennium.
Deze cijfers zijn gebaseerd op het vooraf benodigde kapitaal om groene infrastructuur te bouwen en bevatten geen operationele uitgaven. Dit betekent dat elk scenario dat meer fossiele brandstoffen verbruikt dan nodig is om op koers te blijven voor netto nul uiteindelijk duurder kan zijn om te implementeren.
Brussel
Ook de Europese Commissie wil biljoenen euro's gaan uitgeven aan klimaatbeleid. Dit maakte voorzitter Ursula von der Leyen vorig jaar bekend bij de klimaattop in Dubai. In februari adviseerde Eurocommissaris voor Klimaat, Wopke Hoekstra, een klimaatplan dat 1.556 miljard euro per jaar kost. Dit gaat vooral ten koste van huishoudes, boeren, huurders en automobilisten, blijkt uit de beraming.