Camera's moeten botsing zeearends met windmolens voorkomen in Zeewolde
Windpark Zeewolde in Flevoland is van plan de Zeearend, een beschermde diersoort, te beschermen tegen botsingen met windturbines. Een camerasysteem moet ervoor zorgen dat de turbines automatisch stoppen zodra een zeearend in de buurt komt. Het installeren van het nieuwe systeem zal meerdere miljoenen kosten. Zorgen over de dood van vogels door windturbines spelen al langer.
Het aantal zeearenden neemt recent weer toe in Nederland. Dit vergroot tegelijkertijd de kans op botsingen met windmolens. Begin 2022 was al een zeearend omgekomen door een windturbine.
Problemen met windmolens spelen ook voor andere vogelsoorten. Jaarlijks komen in Nederland ongeveer 50.000 vogels om als gevolg van botsingen. Er worden momenteel nog oplossing gezocht door veel windparken.
Mariene ecoloog Martin Baptist schreef voor het AD over de onveilige toekomst van vogels. Uit zijn onderzoeken blijkt dat het leven van vogels in de nabije toekomst erg op het spel komt te staan door het Nederlandse duurzaamheidsbeleid. Als er duizenden windmolens worden geplaatst op zee, gaat dat ten koste van jaarlijks duizenden vogels.
Naast jan-van-gents, die met duizenden per jaar zullen sterven, zullen er ook duizenden meeuwen omkomen in de toekomst. "Veel zeevogels zoals de jan-van-gent zijn langlevende soorten die zich niet snel voortplanten. We zullen daarom moeten uitzoeken wat de extra mortaliteit kan betekenen voor de populatie."