Zonnepanelen nóg minder rendabel: lagere vergoeding voor huishoudens
Huishoudens met zonnepanelen krijgen steeds minder geld voor de overtollige stroom die zij terugleveren aan het elektriciteitsnet. De gemiddelde terugleververgoeding is in het afgelopen jaar bijna gehalveerd, zo meldt vergelijkingswebsite Overstappen.nl.
Waar de vergoeding voor overtollige stroom vorig jaar gemiddeld nog 8,48 cent per kilowattuur bedroeg, is dat bedrag deze maand gezakt naar slechts 4,84 cent. Bij sommige energieleveranciers is de vergoeding zelfs helemaal verdwenen of teruggebracht tot een schamele 1 cent per kilowattuur.
De daling van de terugleververgoedingen is mede het gevolg van de salderingsregeling, die eigenaren van zonnepanelen in staat stelt om de stroom die zij terugleveren aan het net af te trekken van hun eigen verbruik op andere momenten in het jaar. Hierdoor betalen zij minder energiekosten. Echter, voor energieleveranciers is dit een kostbare regeling, aangezien zij op zonnige dagen, wanneer er een overvloed aan elektriciteit is en de prijzen laag zijn, toch dure stroom moeten afnemen.
Hoewel er eerder een wetsvoorstel lag om de salderingsregeling af te bouwen, werd dit begin dit jaar door de Eerste Kamer verworpen. Sindsdien hebben veel energiebedrijven niet alleen hun vergoedingen verlaagd, maar ook extra kosten in rekening gebracht voor het terugleveren van stroom aan het net.
Deze ontwikkelingen maken het voor consumenten lastiger om hun investering in zonnepanelen snel terug te verdienen. Nu al liegen installateurs van zonnepanelen over de werkelijke terugverdientijd aan hun klanten, zo bleek in april uit onderzoek van energievergelijker Keuze.nl. Steeds meer huishoudens met zonnepanelen worden geconfronteerd met onverwacht hoge kosten, zo meldde Tweede Kamerlid Silvio Erkens (VVD) destijds in het tv-programma Goedemorgen Nederland.