WHO waarschuwt voor stijgend aantal hittedoden, maar experts betwisten cijfers
De Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat jaarlijks ongeveer 176.000 mensen in Europa overlijden als gevolg van extreme hitte. Volgens de WHO is het aantal hittedoden in de afgelopen 20 jaar met 30 procent gestegen. De regionale directeur van de WHO, Hans Kluge, benadrukt dat de temperaturen in Europa 'twee keer zo snel stijgen als het wereldwijde gemiddelde'. Deze stijgende temperaturen zouden volgens de organisatie niet alleen directe sterfte door hitte veroorzaken, maar ook chronische klachten zoals hart- en vaatziekten en diabetes verergeren.
Ondanks de alarmerende cijfers van de WHO, zijn er wetenschappers die twijfelen aan de eenzijdigheid van deze berichten. Ferdinand Meeus, een wetenschapper die kritisch staat tegenover de interpretatie van de WHO, wijst op recente onderzoeken die een ander licht werpen op het probleem van klimaatgerelateerde sterfte. Meeuw verwijst naar een studie gepubliceerd in The Lancet Planetary Health, waaruit blijkt dat er 10 keer meer mensen overlijden door kou dan door hitte.
De studie waar Meeus naar verwijst, onderzocht de oversterfte in 854 stedelijke gebieden in Europa. De onderzoekers ontdekten dat jaarlijks 130.228 extra sterfgevallen kunnen worden gelinkt aan kou, terwijl 13.589 sterfgevallen gerelateerd zijn aan hitte. Voor Nederland specifiek waren er 2070 extra sterfgevallen door kou en 344 door hitte.
hier de hitte/koude doden per land : gemiddelde 10 keer MINDER doden door hitte vergeleken met koude, ook in Zuid-Europa. pic.twitter.com/OsNNzgNqEE
— ferdinand meeus (@fmeeus1) August 2, 2024