Pensioenfonds PME wil investeren in kernenergie
Pensioenfonds PME wil investeren kernenergie. Dit maakte bestuursvoorzitter Eric Uijen donderdagavond bekend in het programma Nieuwsuur. Het past bij het voornemen van het nieuwe kabinet-Schoof om flink te gaan inzetten op kernenergie.
PME is een van de vijf grootste pensioenfondsen van Nederland en streeft met deze investering naar een goed rendement. Tegelijkertijd vindt het pensioenfonds dat dat de vooruitgang met hernieuwbare niet snel genoeg gaat. Daarom wordt er een middenweg gezocht met geplande investeringen in kernenergie.
Uit een rondgang van Nieuwsuur blijkt dat banken en verzekeraars voorlopig nog nee zeggen tegen kernenergie of geen standpunt hebben. Maar volgens PME-baas Eric Uijen begint het tij te keren, vertelt hij bij Nieuwsuur. Uit onderzoek van PME bij de deelnemende bedrijven blijkt dat inmiddels 63 procent een investering in kernenergie steunt.
Pensioenfonds PME is de eerste geïnteresseerde om een substantieel bedrag te investeren in de bouw van een kerncentrale. Bestuursvoorzitter Eric Uijen in de studio: “We hebben met een groot klimaatprobleem te maken en het oplossen gaat niet hard genoeg.” #Nieuwsuur pic.twitter.com/FoEj1ktXUc
— Nieuwsuur (@Nieuwsuur) July 25, 2024
Vier nieuwe kerncentrales
Onder het kabinet-Rutte IV had de overheid plannen heeft om vier kerncentrales te bouwen, voornamelijk met private investeringen. Hiervoor werd 10 miljoen euro vrijgemaakt voor dit jaar. Er worden momenteel opties verkend voor de plaatsing van nieuwe kerncentrales, zoals in Overijssel en Limburg. Het aanstaande rechtse kabinet wil flink gaan investeren in kernenergie, blijkt uit het hoofdlijnenakkoord. Volgens TNO maakt kernenergie het energiesysteem goedkoper.
PME heeft enkele voorwaarden voor de financiering, waaronder staatsdeelname aan de investeringen, rendement tijdens de bouw en een vaste elektriciteitsprijs. De bouw van een kerncentrale duurt ongeveer vijftien jaar en kost circa 20 miljard euro. Op sociale media reageren CDA en VVD enthousiast op het plan. Ze hopen dat vele investeerders, zoals andere pensioenfondsen, zullen volgen in dit voornemen.
Eerder dit jaar zeiden de vijf grootste pensioenfondsen van Nederland nog dat ze bereid zijn miljarden euro's te investeren in de energietransitie. Wel wilden de fondsen dat dit buiten het democratisch mandaat om gebeurt, en dat de overheid moet meebetalen bij verlieslijdende projecten. De kans op verlies leek echter zeker aanwezig. Zo lijdt pensioenfondsen ABP al jarenlang enorme verliezen met zijn groene beleggingen, vooral sinds het aantreden van directielid Paul Rosenmöller (GroenLinks).