Moet de Iraanse Revolutionaire Garde op de EU-terreurlijst? Dit zeggen experts
Met de toenemende geopolitieke spanningen rijst de vraag: moet de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) op de Europese terreurlijst komen? Sommige experts denken van wel. In een uitgebreid rapport analyseert de Haagse denktank thinc. de methoden en doelen van de IRGC, inclusief haar vermeende betrokkenheid bij wereldwijde terroristische activiteiten. De oplossing is duidelijk, concludeert thinc.: een gecoördineerde internationale aanpak om de invloed en activiteiten van de IRGC effectief te beteugelen.
Het gloednieuwe rapport van thinc. stelt dat de IRGC een sleutelrol speelt in de ondersteuning en financiering van diverse terroristische groeperingen wereldwijd. De elite militaire eenheid van Iran zou strategische en financiële steun bieden aan organisaties zoals Hezbollah in Libanon, Hamas in Gaza en diverse milities in Irak en Syrië. Deze ondersteuning omvat wapentransport, training en financiële middelen, wat de operationele capaciteit van deze groeperingen aanzienlijk versterkt.
Volgens het rapport is het uiteindelijke doel van de IRGC het uitbreiden van de Iraanse invloed in het Midden-Oosten en daarbuiten. Dit wordt bereikt door politieke instabiliteit te bevorderen in landen waar Iran strategische belangen heeft. De IRGC streeft naar een hegemonie in de regio door pro-Iraanse regeringen en bewegingen te ondersteunen, vaak ten koste van nationale stabiliteit en veiligheid.
In het rapport beschrijft thinc. ook hoe de IRGC betrokken is bij clandestiene militaire operaties en aanslagen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een netwerk van agenten en bondgenoten om politieke tegenstanders te destabiliseren en te ondermijnen. Deze operaties worden vaak uitgevoerd onder de dekmantel van humanitaire hulp of andere civiele missies, waardoor het moeilijk is om de werkelijke bedoelingen en acties van de IRGC te detecteren en tegen te gaan.
De internationale gemeenschap, waaronder de Verenigde Staten en de Europese Unie, heeft de IRGC herhaaldelijk beschuldigd van terroristische activiteiten en mensenrechtenschendingen. Dit heeft geleid tot een reeks sancties die gericht zijn op het beperken van de financiële en operationele mogelijkheden van de IRGC. Het rapport benadrukt echter dat ondanks deze maatregelen, de IRGC in staat blijft haar doelen na te streven door middel van complexe netwerken en ondoorzichtige financieringsmethoden. Als stap voorwaarts stelt thinc. daarom dat de Europese Raad de politieke en wettelijke verplichting heeft om de IRGC op de Europese terreurlijst te plaatsen.
Het rapport van thinc. roept op tot een gecoördineerde internationale aanpak om de invloed en activiteiten van de IRGC effectief te beteugelen. Door middel van strengere sancties, verbeterde inlichtingenuitwisseling en versterkte regionale samenwerking, kan de wereldgemeenschap gezamenlijk optreden tegen de dreiging die de IRGC vormt voor internationale vrede en veiligheid.