Gevoelige nederlaag voor Ursula von der Leyen: moet vaccincontracten openbaar maken
Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, heeft een rechtszaak verloren over het gebrek aan transparantie bij de afgesloten vaccincontracten. De Europese Commissie moet nu meer details bekendmaken over de contracten die zij met farmaceutische bedrijven heeft gesloten voor de aankoop van coronavaccins.
Het Europese Gerecht oordeelde woensdag dat het publiek onvoldoende toegang heeft gekregen tot de overeenkomsten voor de aankoop van COVID-19-vaccins. Dit oordeel benadrukt de kritiek dat Brussel niet transparant genoeg is geweest over het aankoopproces van de vaccins.
De Europese Commissie heeft laten weten dat ze overweegt in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Dit zou betekenen dat er nog steeds onduidelijkheid blijft over de exacte inhoud van de vaccincontracten, ondanks de oproep tot meer openheid.
Baantjescarroussel Brussel?
Von der Leyen had in mei de functie van MKB-gezant toegewezen aan haar partijgenoot en landgenoot Markus Pieper (CDU). Hoewel er discussie kan zijn over de relevantie van de functie, waarbij de MKB-gezant fungeert als tussenpersoon tussen de Europese Commissie en het Midden- en Kleinbedrijf, en over het salaris van 18.000 euro per maand, is de verontwaardiging gericht op iets anders: Pieper kreeg de baan, ondanks dat hij niet als beste uit de sollicitatieprocedure kwam.
Wat begon als een klein schandaal is gegroeid tot 'Piepergate' naarmate meer informatie naar buiten kwam. Het Europees Parlement riep Von der Leyen op om de benoeming terug te draaien en de procedure opnieuw te doen. Von der Leyen heeft nog niet persoonlijk gereageerd, maar haar woordvoerder verklaarde dat de Commissie verantwoordelijk is voor haar eigen personeelsbeleid. Binnen de Europese Commissie zelf heerst ook onrust: vier Eurocommissarissen hebben Von der Leyen een brief geschreven waarin ze vragen stellen over de transparantie en onpartijdigheid van het proces.
Deze brief is gelekt naar de website Politico en de vier Eurocommissarissen hebben verschillende politieke belangen dan hun voorzitter, vooral in aanloop naar de Europese verkiezingen. Bijvoorbeeld, Eurocommissaris Nicolas Schmidt is de leider van de sociaaldemocraten, terwijl Thierry Breton bij de liberalen hoort.
Breton heeft echter reden tot ongenoegen, aangezien hij als Commissaris voor het Midden- en Kleinbedrijf verantwoordelijk was voor de sollicitatieprocedure en Martina Dlabajová, een partijgenoot van hem, als beste kandidaat had voorgedragen. Verschillende media melden dat zowel zij als de derde kandidaat, Anna Stellinger, beter hebben gepresteerd dan Pieper bij de schriftelijke tests.