Waarom wordt Trump zo gehaat door linkse elites? Jordan Peterson geeft antwoord
De Amerikaanse oud-president Donald Trump doet het enorm goed in de peilingen en ook op het internet vindt hij gretig aftrek. Waar komt deze populariteit vandaan? Hoogleraar Jordan Peterson wijst op de directe spreekstijl van Trump. Volgens hem kan de gewone bevolking zich hiermee beter identificeren.
Dit najaar vinden de Amerikaanse presidentsverkiezingen plaats. De grootste kanshebbers zijn Joe Biden, de zittend president, en oud-president Trump. Momenteel staat Trump ver voor in de peilingen, zoals in bijna alle swing-states. Ook doet hij het enorm goed op sociale mediakanalen als TikTok, zeker in vergelijking met Biden.
Desondanks is er ook felle kritiek op de Amerikaanse zakenman. Dit vindt de Canadese hoogleraar Jordan Peterson onbegrijpelijk. "De mate van vijandigheid die mensen hebben voor Trump is eigenlijk een beetje een mysterie voor mij", zegt hij bij Fox News. "Ik kan het niet helemaal verklaren. Er is iets met klasse, zou ik zeggen. Mensen, elitaire mensen zijn geïrriteerd dat iemand als Trump het heeft aangedurfd om de hogere echelons te betreden. Daar is iets heel pedants aan."
Volgens Peterson is Trump een 'brutale, verkoper-achtige figuur, toch'. "Dat irriteert vooral antikapitalistische, elitaire, linkse types. Maar dat is niet alles. Trump heeft ook ruwe kantjes: zijn neiging om te pesten, wat hij heel effectief doet en soms heel nuttig is."
Peterson denkt te weten waarom Trump zoveel afkeer oproept bij elitaire mensen. "Hij is declassé, weet je, en de elitetypes hebben daar echt een hekel aan. Ze hebben het gevoel dat hij hun domein besmet."
Rechtszaken tegen Trump
Ook komt er nog een ander onderwerp ter sprake. De afgelopen tijd kreeg Trump te maken met veel rechtszaken en werd hij zelfs veroordeeld. Volgens Peterson zijn deze rechtszaken funest voor het vertrouwen in de Amerikaanse rechtsstaat, omdat er een schijn van politiek-gemotiveerdheid omheen hangt.
"De Trump-stemmers denken terecht: 'Als ze de persoon gaan vervolgen op wie ik heb gestemd en opnieuw zou willen stemmen, wat houdt hen dan tegen om mij te vervolgen?' Dat is een volkomen terechte vraag. Het is verschrikkelijk", zegt Peterson.
Volgens Peterson voedt dit een breder draagvlak voor wantrouwen in Amerikaanse instituties. "Het vertrouwen in grote instellingen is ongelooflijk verzwakt in de afgelopen vijf jaar", zegt hij. "Veel mensen vertrouwen de medische wereld, de psychologische gemeenschap, het hoger onderwijs, de media of de overheid. Of de rechterlijke macht. Dit is niet goed. Samenlevingen waar het vertrouwen instort worden verarmd en bedreigd. Het is echt slecht en dat soort institutioneel vertrouwen is extreem moeilijk te ontwikkelen en te behouden. De rijkdom van het Westen is juist het hoge niveau van vertrouwen en eerlijkheid. Dat is de fundamentele natuurlijke hulpbron en veel daarvan is vreselijk aangetast. Ik denk dat het belangrijkste gevolg van het Trump-proces zal zijn dat nog eens 30 procent van de Amerikanen het vertrouwen in het rechtssysteem zal verliezen."