Europese denktank Orbán bezig om leidend klimaatnarratief te ontkrachten
De invloed van klimaatscepsis groeit in Brussel, mede dankzij de activiteiten van een denktank die nauwe banden heeft met de Hongaarse premier Viktor Orbán. De organisatie, MCC Brussels, ontvangt financiering van de Hongaarse regering en heeft een van Orbán’s naaste adviseurs in het bestuur. In april trok MCC Brussels de aandacht toen de politie een evenement met Orbán en anti-EU activist Nigel Farage probeerde te sluiten wegens onbeheerste tegenprotesten.
MCC Brussels richt zich nu op het verstoren van het "consensus" binnen de EU over klimaatverandering. Deze strategie sluit aan bij de ambities van Hongarije, dat in juli het roulerend voorzitterschap van de EU overneemt. Vorige week vond het eerste schot voor de boeg plaats, nabij de Schumanrotonde in het hart van de EU. Het evenement had alle kenmerken van een typische, rustige bijeenkomst in Brussel: academici die filosoferen en beleidstaal in overvloed. Maar de panelonderwerpen zoals "de gevaren van netto nul" en waarschuwingen tegen klimaat "wetenschappelijkheid" wezen op de grensverleggende motieven.
Frank Furedi, uitvoerend directeur van MCC Brussels, vertelt aan Politico dat dit nog maar het begin is. "De strijd der ideeën is net begonnen," zei hij, en hij kondigt aan dat er dit jaar meer soortgelijke forums zullen worden georganiseerd.
Deze campagne komt op een gunstig moment voor klimaatontkenners in de EU. Politici worstelen met boeren die woedend zijn over nieuwe milieuregels. Ondertussen klagen bezorgde bedrijfsleiders over hoge energiekosten en vragen om overheidssteun in het licht van concurrentie uit China en de VS.
Furedi ziet een kans om een nieuwe generatie klimaaticonoclasten in Brussel te creëren. "Ik hoop invloed uit te oefenen op de mensen die rond de bubbel werken, met name de jongere werknemers en intellectuelen," zei hij. Zijn einddoel? Het creëren van een "coalitie van mensen die ik oprecht sceptisch zou noemen."
Furedi verzet zich tegen de term "klimaatontkenners" en vindt dat deze een grove simplificatie is. "Als het gaat om kwesties die met het milieu en klimaat te maken hebben, lijkt het alsof we ontmoedigd worden om na te denken," zei hij. Hij benadrukt dat hij bij elk bezoek aan Rome eer betoont aan het standbeeld van Giordano Bruno, een 16e-eeuwse Italiaanse filosoof die werd verbrand omdat hij het katholieke dogma in twijfel trok.
"Ons wordt verteld dat de wetenschap heeft gesproken, dat zaken buiten discussie staan," vervolgt hij. "De Verenigde Naties verzekeren ons dat alles is geregeld. En daarom is iedereen die een afwijkend pad volgt ofwel kwaadaardig of verslaafd aan consumentisme."