Corruptieonderzoek naar EU-personeel ingesteld
De Europese Commissie start een nieuw onderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling tussen haar medewerkers en grote bedrijven. Dit onderzoek komt na toenemende zorgen over draaideurpraktijken, waarbij personeel van de EU-commissie overstapt naar functies in de private sector, meldt Euronews.
Het Europees Parlement heeft druk uitgeoefend op de Europese Commissie om de ethische richtlijnen voor haar medewerkers te herzien. Dit kwam na meldingen dat voormalig commissiepersoneel overstapte naar goedbetaalde banen in de private sector, vaak in dezelfde sectoren waar ze voorheen toezicht op hielden.
Er is kritiek op de huidige regels die dergelijke overstappen moeten reguleren. Veel critici, waaronder parlementariërs en ethische waakhonden, vinden de maatregelen onvoldoende. De vrees bestaat dat dit soort carrièreswitches leiden tot belangenconflicten en de onafhankelijkheid van de EU-instellingen ondermijnen.
Onderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling
In reactie op deze zorgen heeft de Europese Commissie aangekondigd dat er strenger toezicht komt op dergelijke overstappen. Dit betekent onder andere dat er strengere voorwaarden zullen worden gesteld aan ex-medewerkers die naar de private sector willen overstappen. Ook wordt er gekeken naar langere "afkoelperiodes" voordat ex-commissieleden in dezelfde sector aan de slag mogen.
Het nieuwe onderzoek richt zich niet alleen op de huidige regels, maar ook op de manier waarop deze regels worden gehandhaafd. Er wordt bekeken of de bestaande richtlijnen voldoende zijn om belangenverstrengeling te voorkomen en of er extra maatregelen nodig zijn.
Het Europese Parlement heeft al eerder opgeroepen tot strengere ethische regels en betere handhaving. Dit nieuwe onderzoek is een stap in die richting. De uitkomsten kunnen leiden tot ingrijpende veranderingen in de manier waarop de Europese Commissie omgaat met de overstap van haar personeel naar de private sector.
Het doel is om de integriteit en onafhankelijkheid van de EU-instellingen te waarborgen en het vertrouwen van het publiek te herstellen. Dit onderzoek komt op een belangrijk moment, nu de Europese Commissie werkt aan diverse hervormingen en beleid om de transparantie en ethiek binnen de EU te verbeteren.