Amsterdamse gemeenteraad gewezen op 'linkse milieuhypocrisie'
In de Amsterdamse gemeenteraad laaide donderdag een fel debat op over duurzaamheid en milieubeleid. Rechtse raadsleden hielden hun linkse tegenhangers een spiegel voor betreffende de klimaatkeuzes van hun kiezers. Dit debat volgde op een recent rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) waaruit blijkt dat hoger opgeleiden, hoewel zij zich zorgen maken over klimaatverandering, in de praktijk minder duurzaam leven dan praktisch opgeleiden.
JA21-fractievoorzitter Kevin Kreuger bekritiseerde de linkse partijen in de raad door te wijzen op het gedrag van hun kiezers. "Volgens het SCP-rapport zijn het juist de aanhangers van partijen als D66 en GroenLinks die het minst duurzaam leven," stelde Kreuger. Hij benadrukte dat deze groepen hun levensstijl moeten aanpassen om echt een verschil te maken.
Kevin Kreuger van JA21 wees op de parkeergewoonten van zijn collega's. Zo noemde hij het gedrag van sommige linkse raadsleden hypocriet, meldt De Telegraaf. Kreuger benadrukte dat juist diegenen die zich publiekelijk uitspreken voor duurzaamheid, in de praktijk vaak niet deze principes naleven.
Ook wees FVD'er Tanay Bilgin erop dat economische beperkingen vaak een rol spelen in hoe duurzaam mensen kunnen leven. "Uit armoede de verwarming uit doen en in een koud huis zitten is duurzamer dan een warmtepomp. Het is dus niet zo dat armen bewust duurzamer zijn en daar altijd gelukkig mee zijn", zei hij.
Het debat nam een technische wending toen de mogelijkheid van kernenergie in Amsterdam ter sprake kwam. Hierover werden verschillende meningen geuit. Een voorstel om een kerncentrale in het havengebied, werd afgewezen door D66-raadslid Rob Hofland.
Wethouder Rutger Groot Wassink van GroenLinks benadrukte dat het belangrijk is om naast individueel gedrag ook de grote vervuilers en systemische problemen aan te pakken. Hij wees op de noodzaak van structurele veranderingen om duurzaamheid effectief te bevorderen.