Verplichte warmtepomp geschrapt: fabrieken vrezen 'grote problemen'
De geplande verplichting voor het installeren van hybride warmtepompen in Nederlandse huishoudens vanaf 2026 is van tafel. Het nieuwe kabinet heeft besloten deze maatregel te schrappen. Dit is tot grote ontsteltenis van de warmtepompindustrie.
De sector, voorgelicht door Techniek Nederland, uit ernstige bezwaren tegen deze koerswijziging. Voorzitter Doekle Terpstra bekritiseert het besluit scherp: "Onze bedrijven hebben op aandrang van de vorige regering flink geïnvesteerd in de uitbreiding van productiecapaciteiten en opleidingen. Dit plotselinge besluit brengt ons in grote problemen", vertelt ze bij De Telegraaf.
Warmtepompen staan bekend om hun efficiëntie en het vermogen om het gasverbruik met tot wel 70 procent te verminderen. Vooral nu, met de stijgende energieprijzen als gevolg van internationale conflicten, leek de vraag naar deze duurzame oplossingen alleen maar toe te nemen.
Opgeschaald
De geschrapte verplichting komt als een verrassing, vooral omdat de industrie juist opgeschaald had naar aanleiding van beleidsbeslissingen van de voorgaande regering. "We hebben als sector onze verantwoordelijkheid genomen in de transitie naar minder CO2-uitstoot. Dat de regering nu terugkomt op haar eigen beleid, is een koude douche voor ons allemaal," aldus Terpstra bij De Telegraaf.
Branchekoepels zoals Vereniging Warmtepompen en NVI-GO reageerden verbijsterd op het nieuws. "De investeringen van de afgelopen jaren lijken nu voor niets geweest," meldde een woordvoerder bij De Telegraaf. "Dit besluit zet niet alleen de toekomst van onze industrie op het spel, maar ook die van duizenden werknemers."
Het definitieve regeerakkoord moet nog worden vormgegeven, en dus houden betrokken partijen de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Het besluit lijkt een nieuw obstakel voor het Nederlandse verduurzamingsbeleid en de klimaatdoelen.
Warmtepomp op zijn retour
De verkoop van de warmtepomp stort momenteel in: jaar op jaar is de verkoop meer dan gehalveerd. Dit komt door de relatief lage gasprijs, zorgen over het stroomnet en politieke onzekerheid. Consumenten vertrouwen het niet meer, meldt AD.
Uit recent onderzoek van Nationale Milieudatabase (NMD) blijkt dat de warmtepomp in feite een enorme vervuiler is. Ook energie-expert Willy Lievens zich heel kritisch op de warmtepomp bij nieuwsmedium De Morgen: "Ik krijg soms huilende mensen aan de telefoon die 10.000 euro hebben geïnvesteerd in een warmtepomp en niet begrijpen waarom hun energierekening zo hoog blijft."