Na 2030 nog grotere kans op prijspieken door tekort aan stroom
Na 2030 wordt voldoende stroom niet langer als vanzelfsprekend beschouwd, aldus netbeheerder Tennet in een rapport.
De energietransitie zorgt voor een toenemende vraag naar elektriciteit, die grotendeels wordt opgevangen door extra wind- en zonne-energie. Tegelijkertijd zullen er in de komende jaren een aantal kolencentrales worden gesloten. Het sluiten van kolencentrales maakt de levering van elektriciteit minder zeker, aangezien deze centrales op elk gewenst moment stroom kunnen leveren, terwijl windenergie afhankelijk is van de weersomstandigheden.
Tot 2030 ziet Tennet nog geen problemen, vooral omdat de stroomproductie in omliggende landen op peil blijft en het Nederlandse stroomnetwerk met die landen is verbonden.
Echter, vanaf 2030 maakt Tennet zich wel zorgen. Tegen die tijd zullen de laatste drie kolencentrales sluiten en mogen gascentrales slechts tot 2035 stroom blijven leveren. Ook in het buitenland worden tegen die tijd centrales gesloten. Dit betekent dat de stroomproductie steeds meer afhankelijk wordt van het weer. Als er geen maatregelen worden genomen, voorspelt Tennet ongewenste tekorten in 2033.