Klimaatneutraal onhaalbaar: €375 miljard kosten en te weinig arbeidskrachten
De kosten om alle gebouwen in Nederland in 2050 klimaatneutraal te maken, zullen zo'n operatie 375 miljard euro kosten. Hiervan kan meer dan de helft niet worden terugverdiend. Bovendien is er een groot tekort aan arbeidskrachten, blijkt uit een nieuw EIB-rapport.
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft aangegeven dat het mogelijk is om Nederland in 2050 klimaatneutraal te maken, maar heeft daarbij niet gekeken naar de economische, financiële en maatschappelijke haalbaarheid. Daarom zijn er in de afgelopen tien jaar tientallen miljarden euro's aan verliezen geaccepteerd bij deze operatie. En volgens het nieuwe EIB-rapport is het einde nog lang niet in zicht.
"Lange tijd is de energietransitie voorgesteld als iets moois en uitdagends, goed voor de portemonnee en de nieuwe economie met groene banen," legt EIB-directeur Taco van Hoek uit bij De Telegraaf. "Maar economisch gezien is het voor een groot deel kapitaalvernietiging."
Het EIB benadrukt dat de huidige voortgang met het aardgasvrij maken van wijken te traag verloopt. Dit komt onder andere doordat er ingegrepen moet worden bij individuele huishoudens, wat veel tijd kost. Naast woningen moeten ook nog eens een half miljard vierkante meters aan scholen, ziekenhuizen, fabrieken en kantoren worden aangepakt.
Terug naar aardgas
Recente gebeurtenissen, zoals de aankondiging van de provincie Utrecht om deels terug te keren naar gas vanwege een gebrek aan ruimte op het stroomnet, illustreren deze problemen. Ook huishoudens en kleine bedrijven in Flevoland en Gelderland zouden in de komende jaren op een wachtlijst kunnen belanden als ze een stroomaansluiting willen hebben. Er zijn miljarden euro's uitgetrokken om het overvolle stroomnet uit te breiden, maar het is onzeker of dat snel genoeg zal gaan.
Volgens Van Hoek is er bovendien een ernstig tekort aan arbeidskrachten om alle zeven miljoen woningen en andere gebouwen van het aardgas af te halen binnen de gestelde termijn. "We hebben 100.000 extra bouwvakkers nodig, terwijl er nu slechts 60.000 beschikbaar zijn," zegt Van Hoek bij De Telegraaf. "Dit is niet realistisch, omdat bouwvakkers ook nodig zijn voor andere delen van de energietransitie."
Van Hoek wijst erop dat Nederland weliswaar een bijdrage kan leveren aan duurzaamheid en CO2-reductie, maar dat dit in het huidige tempo niet haalbaar is. Volgens hem ligt de sleutel bij Azië, en kan Nederland niet het verschil maken op wereldniveau.