Windenergie blijkt consequent onrendabel
De Zweedse windenergie-industrie is de afgelopen jaren consequente verlieslijdend, blijkt uit onderzoek van Affärsvärlden. Van 2017 tot 2022 heeft de meerderheid van de windenergiebedrijven rode cijfers gehad.
In 2017 leed 70 procent van de bedrijven in deze sector verlies. Slechts in één jaar, 2022, leed een minderheid van 49 procent van de bedrijven verlies. De analyse toont dat, ondanks claims van de industrie, windenergie niet economisch rendabel is.
"2022 was een van onze meest winstgevende jaren," stelt Per Witalisson, CEO van Eolus Vind. Wel erkent hij dat dit relatief is omdat andere jaren nog slechter waren. Ondanks een kleine verbetering blijft de sector kwakkelen.
Een voorbeeld hiervan is het windmolenpark van de Zweedse windgigant Markbygden. Toen het in 2017 werd geopend, gold het als het op-één-na grootste Europese windpark op land. Maar vorig jaar, zes jaar later, bleken de resultaten enorm tegen te vallen. Er kon namelijk niet genoeg elektriciteit worden opgewekt met de windmolens. En dus zit het park financieel aan de grond zit.
Buitenlandse bedrijven
Veel bedrijven die windturbines bezitten, ontvangen aandeelhouderssupplementen die de werkelijke verliezen maskeren. Dit geeft een vertekend beeld van de financiële gezondheid van de sector.
Buitenlandse eigenaren zoals het Duitse RWE en het Chinese CGN worden soms verdacht van het tolereren van verliezen om strategische belangen, zoals industriële spionage, in Zweden te bevorderen. Ondanks deze internationale invloeden, tonen de cijfers dat de verliesgevendheid van windenergie niet alleen aan buitenlandse bedrijven te wijten is.
Verder wordt onthuld dat tot 25 procent van de omzet van windenergiebedrijven afkomstig is van elektriciteitscertificaten, wat effectief neerkomt op subsidie door de belastingbetaler.
Tijdelijke winst
Tijdens de energiecrisis als gevolg van de invasie van Oekraïne door Rusland, profiteerden bedrijven in het zuiden van Zweden onverwacht van hogere elektriciteitsprijzen. Dit voordeel wordt echter niet als duurzaam beschouwd.
Bij de boekhouding van deze bedrijven blijkt uit het onderzoek dat waardeverminderingen lineair over een periode van 25 jaar worden afgeschreven, wat impliceert dat er geen verlichting van de verliezen in de toekomst wordt verwacht.
In Denemarken, een ander land dat fors investeert in windenergie, zijn de economische resultaten vergelijkbaar met die in Zweden. De Deense windenergiegigant Vestas rapporteerde onlangs een omzetdaling en nettoverliezen, wat de algehele uitdagingen in de sector onderstreept.