Zonnepaneelhouders stappen vaker over van maatschappijen door terugleverkosten
Eigenaren van zonnepanelen ondervinden steeds meer hinder van terugleverkosten bij verschillende energieleveranciers. Hoewel ze vaker overstappen, is er nog geen massale exodus. Dit blijkt uit een onderzoek van NU.nl onder energieleveranciers en -vergelijkers.
Eneco kondigde maandag aan dat klanten met zonnepanelen 11,5 cent per opgewekte kilowattuur stroom gaan betalen. Eerder introduceerden BudgetEnergie, Greenchoice, Vandebron en enkele andere leveranciers extra kosten voor het terugleveren van stroom aan het net voor zonnepanelenbezitters.
Deze maatregel is het gevolg van momenten waarop er meer stroom wordt opgewekt dan nodig, wat energieleveranciers geld kost. In plaats van alle klanten via hun energierekening te laten bijdragen, kiezen energieleveranciers ervoor om de kosten door te berekenen aan mensen met zonnepanelen.
Dit betekent echter dat mensen die geïnvesteerd hebben in zonnepanelen, jaarlijks tientallen tot enkele honderden euro's duurder uit zijn.
Installateurs zonnepanelen verzwijgen extra kosten
Uit onderzoek van energievergelijker Keuze.nl blijkt dat installateurs van zonnepanelen vaak de terugverdientijd misleidend voorstellen aan hun klanten. De werkelijke terugverdientijd kan tot wel zes jaar langer zijn dan wat wordt voorgespiegeld.
Volgens het onderzoek voeren installateurs bij offertes vaak te hoge elektriciteitsprijzen in en houden ze geen rekening met de terugleverkosten die vrijwel elke energieleverancier in rekening brengt. Deze kosten, die ongeveer 350 euro per jaar bedragen, moeten mensen met zonnepanelen aan het energiebedrijf betalen.
De terugverdientijd van bijna alle zonne-installaties is opgelopen tot meer dan tien jaar, terwijl installateurs nog steeds beweren dat de investering binnen 3, 4 of 5 jaar is terugverdiend.