Onderzoek wijst uit: hoogopgeleide mensen die begaan zijn met klimaat leven allesbehalve duurzaam
Nieuw onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) wijst uit dat Nederlanders met een hoger inkomen en een hogere opleiding zich relatief meer zorgen maken over het klimaat. Echter, deze groep handelt daar niet altijd naar.
In de afgelopen vijf jaar is de perceptie van klimaatverandering als een probleem toegenomen onder Nederlanders, zoals blijkt uit het onderzoek. Bijna driekwart van de Nederlanders vindt dat er veranderingen moeten worden aangebracht in levensstijl om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Maar deze overtuiging vertaalt zich niet altijd naar daadwerkelijk gedrag.
Mensen die een theoretische opleiding hebben gevolgd aan een hogeschool of universiteit maken zich meer zorgen over klimaatverandering dan degenen met een praktische opleiding. Echter, de laatste groep maakt vaker duurzame keuzes. Hoewel zij minder bezorgd zijn over het klimaat, vertaalt zich dit in een duurzamere levensstijl.
Het onderzoek concludeert dat de financiële situatie de belangrijkste drijfveer is voor duurzaam gedrag. Mensen met een hoger inkomen maken over het algemeen minder duurzame keuzes, zoals frequenter vliegen, meer autorijden, hoger energieverbruik, consumptie van vlees en aanschaf van goederen.