Forse kritiek op 'dogmatische' klimaatdoelen van Brussel: 'Staat van paniek'
Europarlementariër Michiel Hoogeveen (JA21) is uiterst kritisch op de Europese klimaatdoelen, zoals nul CO2-uitstoot in 2050. Hij vindt dit niet alleen onhaalbaar, maar ook bedreigend voor het bedrijfsleven en burgers. Daarentegen ziet hij kernenergie als een realistische vorm van klimaatbeleid.
"Als je zegt dat er een klimaatcrisis is, creëer je een staat van paniek. Dan ga je misschien wel beleid voeren wat eigenlijk helemaal niet effectief is", vertelt Hoogeveen bij Ongehoord Nieuws.
Een goed voorbeeld van zulk beleid vindt hij de Europese net-zerodoelen. Volgens dit beleid moet Europa in 2050 helemaal klimaatneutraal zijn, oftewel nul CO2-uitstoot. Hoogeveen noemt deze ambitie "dogmatisch" en bovendien gevaarlijk. "Daarmee rem je de economische groei af, en maak je het bedrijven en burgers heel erg moeilijk", benadrukt hij.
Het uitroepen van een klimaatcrisis leidt tot paniekvoetbal en ineffectief beleid waarmee we onze bedrijven—brengers van welvaart en aanjagers van innovatie—lam leggen.#JA21 pleit voor klimaatadaptatie en het bouwen van slimme en schone kerncentrales. pic.twitter.com/CAv5nRJigw
— JA21 (@JuisteAntwoord) April 2, 2024
Maar de kans bestaat dat Brussel binnenkort een andere koers moet gaan varen. In juni vinden weer de vijfjaarlijkse Europese parlementsverkiezingen plaats, en de peilingen duiden op een ruk naar rechts. Het is dan mogelijk dat de Europese Commissie zijn huidige klimaatambities zal moeten afzwakken. Zelf is Hoogeveen lijsttrekker namens JA21.
Kernenergie
Als alternatief wijst JA21 op kernenergie. Dit jaar maakt het Nederlandse kabinet versneld 10 miljoen euro beschikbaar voor de bouw van kleine kerncentrales (SMR's). Dit dankzij een aangenomen amendementvan de Kamerleden Joost Eerdmans (JA21) en Chris Stoffer (SGP).
Steeds meer Nederlanders zijn voorstander van kernenergie, blijkt uit CBS-cijfers. Inmiddels gaat het om 36 procent van de bevolking: een duidelijke stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Vooral mannen, ouderen en hoogopgeleiden zijn voorstander van meer kernenergie.