Brussel voert strenge regels in om energie te besparen
De Europese Unie komt met strenge strenge regels voor lidstaten om energie te besparen, in combinatie met juridisch bindende doelstellingen. Dit is tegen het zere been van Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP). Volgens hem houdt deze Europese koers onvoldoende rekening met nationale initiatieven, en zal "een aanpak van onderop" meer succes hebben.
"Energiebesparing en daarmee ook isolatie van gebouwen verdient alle aandacht. Alles wat we aan energie besparen hoeft immers niet te worden opgewekt", vertelt Ruissen in het Europees Parlement. "De vraag is echter wel: hoe sturen we hierop? Het pakket dat nu voorligt zit vol met gedetailleerde EU-voorschriften. Dat is niet verstandig. Er lopen immers al zeer veel nationale initiatieven. Met een gedetailleerde Europese aanpak zou je die zomaar kunnen doorkruisen.
De SGP'er vreest dat Europese richtlijnen hindernissen kunnen opwerpen voor nationale initialen. Als voorbeeld wijst hij naar Nederland, dat momenteel kijkt waar oplaadpunten voor elektrische auto's het best gesitueerd kunnen worden. "Brusselse dictaten over het aantal oplaadpunten per gebouw, zoals die nu worden voorgesteld, helpen daar niet bij. Er is immers geen wijk hetzelfde", benadrukt Ruissen.
Tot slot stelt Ruissen grote vraagtekens bij de keuze voor juridisch bindende doelstellingen aan de verordening. "Doelen die ook nog eens zeer ambitieus zijn en daarmee weinig realistisch", zegt hij. "Verduurzaming van onze gebouwen vraagt om een andere aanpak. Een aanpak van onderop en een realistischer tijdpad."
Onverstandig: EU komt met strikte en strenge plichten hoe landen energie moeten besparen.
— Bert-Jan Ruissen (SGP EP) (@hjaruissen) March 11, 2024
Energie besparen oké, maar niet zo. Er lopen immers al veel nationale initiatieven.
Brusselse dictaten over aantal auto-oplaadpunten per gebouw helpen niet. pic.twitter.com/JF9pvUlxMN