Onderzoeksjournalist legt uit hoe NGO's invloed uitoefenen op samenleving
Klimaat- en wetenschapsjournalist Marcel Crok trekt bij Ongehoord Nieuws aan de alarmbel over de toenemende invloed van non-gouvernementele organisaties (NGO's) in Nederland. Volgens hem moeten we de kracht van deze organisaties niet onderschatten, zij bepalen namelijk de agenda's.
"Een NGO is vaak een non-profit, is een goed doel. En bij goed doel denk je, ja, niemand kan daar tegen zijn. Want we willen armoede de wereld uit, we willen meer natuur, meer biodiversiteit. Dat zijn goede doelen", vertelt Crok bij ON!.
Volgens Crok is juist dat masker van vriendelijkheid zo verraderlijk: "Dus ze hebben een heel aaibaar imago. En dat leidt er ook toe dat ze door de media heel vriendelijk ontvangen worden. Dus de olie-industrie, dat is fout. Daar moeten we heel kritisch naar kijken, want die zijn natuurlijk alleen maar bezig met geld verdienen en de planeet verwoesten. Maar Greenpeace en Wereld Natuurfonds, ja dat is per definitie goed. En dat leidt tot een enorme bias in de samenleving, ook hoe we daar naar kijken. En ik denk dat, kijk, veel van die NGO's die hier ook voorbij komen, die worden inderdaad door twee belangrijke financiers. Dat werd al terecht genoemd. De overheid is een belangrijke financier, ook in Nederland, van grote NGO's. Denk aan Oxfam, Novib, Wereld Natuur Fonds. Greenpeace zegt geen geld van de overheid aan te nemen, maar indirect krijgen ze wel weer geld van de overheid. Omdat de overheid financiert bijvoorbeeld in Europa is een mooie, is Climate Action Network, CAN Europe."
Crok stelt dat CAN Europe dient als een soort van doorgeefluik. "Niemand kent dat, want CAN Europe is niet direct de partij die in de krant staat. Maar zij zijn weer een doorgeefluik. En zij hebben een budget van 6 miljoen per jaar, waarvan een kwart ongeveer komt rechtstreeks van de Europese Commissie. Dus, en zij geven dat geld weer door aan allerlei andere NGO's, waaronder Greenpeace."
"Dus indirect krijgt Greenpeace alsnog geld van de overheid. En op deze manier krijg je een heel leger aan NGO's, die allemaal met rapporten komen en cultuuromslag en dit en dat. En dat geeft naar de samenleving het gevoel van, ja maar wacht even, iedereen heeft het over de klimaatcrisis. Maar dat komt in feite toch top-down van een paar grote financiers, die dat verspreiden via honderden NGO's. En dan lijkt het alsof iedereen het erover eens is. Dus we moeten er wel iets aan doen."
"Een paar grote financiers verspreiden via honderden #NGO's massaal rapporten over o.a. het klimaat."@marcelcrok legt uit hoe door overheden gesponsorde organisaties grote invloed uitoefenen op de samenleving. #OngehoordNieuws
— Ongehoord Nederland TV (@ongehoordnedtv) March 5, 2024
Kijk de uitzending:https://t.co/UgOOXnu0a2 pic.twitter.com/xwYICxse7k