'Afrikaanse' toestanden dreigen in Nederland door overvol stroomnet
Nederland kan regelmatig gaan kampen met stroomstoringen en black-outs, schatten experts. Het overvolle stroomnet kan de vraag namelijk niet meer aan. Hoogleraar Jan Rotmans vindt dat er een noodplan moet komen om 'Afrikaanse' toestanden te voorkomen.
In de afgelopen jaren stapten huishoudens en bedrijven massaal over op zonnepanelen en warmtepompen, vooral sinds Europese gassancties tegen Rusland. Nu blijkt dit een flink prijskaartje te hebben, want het stroomnet in Nederland zit overvol.
Dit leidt nu al tot grote problemen. In heel Nederland zijn er enorme wachtlijsten ontstaan voor nieuwe aansluitingen. Naast grote bedrijven komen nu zelfs nieuwbouwwijken en huishoudens in de knel. Hierdoor is de pas geïnstalleerde warmtepomp vooralsnog onbruikbaar.
Gedrag aanpassen
Demissionair minister Rob Jetten overweegt 'onorthodoxe maatregelen' te gaan nemen om de problemen met het Nederlandse stroomnet op te lossen. Het kabinet overweegt om bedrijven te verplichten minder stroom te gaan gebruiken tijdens zogeheten piekuren.
Ook netbeheerder TenneT wil dat Nederlanders hun gedrag gaan aanpassen, meldt Trouw. Zo wil TenneT dat bedrijven vaker hun productie beperken op momenten dat Nederland veel stroom verbruikt. Ook moeten burgers auto’s opladen en wassen als er veel stroom beschikbaar is, maar niet in het begin van de avond als het stroomverbruik op zijn hoogst is.
Hoogleraar duurzaamheid en transities, Jan Rotmans, maakt zich grote zorgen om het overvolle stroomnet. Op X schrijft hij: 'Ons stroomnet raakt overvol en 'Afrikaanse' toestanden dreigen, met stroomuitval en black-outs. Een noodplan is nodig met: (i) grote investeringen in netverzwaring; (ii) focus op slimme energieopslag; (iii) extra arbeidskrachten.'
Deze rood gekleurde kaart van Nederland zegt alles: ons stroomnet raakt overvol en 'Afrikaanse' toestanden dreigen, met stroomuitval en blackouts. Een noodplan is nodig met: (i) grote investeringen in netverzwaring; (ii) focus op slimme energieopslag; (iii) extra arbeidskrachten pic.twitter.com/eAqcIMD8pU
— Jan Rotmans (@janrotmans) March 10, 2024