Nobelprijswinnaar hekelt klimaatbeleid zonder kernenergie: 'Absurde ideeën'
De Amerikaanse wetenschapper en Nobelprijswinnaar Steven Chu levert felle kritiek op regeringen die klimaatpolitiek bedrijven zonder kernenergie. "Je kunt je zorgen maken over het klimaat en toch absurde ideeën hebben", vertelt hij in de Frankfurter Allgemeine.
Bijna dertig jaar geleden won Chu de Nobelprijs voor natuurkunde. Zijn wetenschappelijke werk bracht hem tot het besef dat klimaatverandering alleen kan worden gestopt door middel van kernenergie. Hij velt dan ook een hard oordeel over de regeringen die in plaats daarvan inzetten op vloeibaar gas, zoals de Duitse regering.
Sinds de Russische invasie van Oekraïne begin 2022 is Duitsland overgestapt van Russisch aardgas naar Amerikaans vloeibaar gas. Hiermee wordt stroom opgewekt in speciale centrales. In dezelfde periode sloot Duitsland zijn laatste kerncentrale.
Maar dit ziet Chu met lede ogen toe. "Iedereen die aardgas wil zonder deze afvang, is niet echt geïnteresseerd in het klimaat en de duurzaamheid", vertelt hij aan Frankfurter Allgemeine. Kernenergie heeft, aan de andere kant, een laag risico en is erg kosteneffectief, aldus Chu. Een regering die niet hierop overstapt, wordt volgens hem daarom geleid door een "irrationele angst".
Toch heeft Chu goede hoop voor de toekomst. Hij denkt dat het tij alsnog kan keren. "Wij leven in een democratie. En als de publieke opinie verandert, zullen politici uiteindelijk luisteren", besluit hij.
Kernenergie en klimaat
Sommige landen investeren sinds kort juist veel meer in kernenergie, zoals Zweden. In de komende twintig jaar wil de Zweedse regering minstens tien nieuwe kerncentrales bouwen. Ook in Nederland worden er opties verkend voor de plaatsing van nieuwe kerncentrales, zoals in Overijssel en Limburg.
Chu is niet de eerste natuurkundige Nobelprijswinnaar die stevige kritiek levert op een aantal klimaatdogma's. Vorig jaar haalde John Clauser, die de prijs in 2022 won, flink uit naar de klimaatwetenschap. Hij noemde dit een 'een gevaarlijke corruptie van de wetenschap die de wereldeconomie en het welzijn van miljarden mensen bedreigt'. Ook sprak hij van een 'pseudowetenschap', en zei: "Naar mijn mening is er geen echte klimaatcrisis."