Foto's in natuur gaan geld kosten: Natuurmonumenten vraagt 50 euro
Fotografen moeten voortaan geld gaan betalen als ze een reportage willen maken in een natuurgebied. Dit besluit van Natuurmonumenten leidt tot gemengde gevoelens bij fotografen. Zij vrezen dat fotoshoots nog meer een luxeproduct gaan worden vanwege de extra kosten.
Natuurmonumenten heeft de regels in de natuur flink aangescherpt. Drones, asverstrooiing, afscheidsceremonies, bosbaden, en het uitlaten van meer dan drie honden zijn niet meer toegestaan in natuurparken. De aanscherping gebeurt in het kader van natuurbescherming, vanwege de toenemende bezoekersaantallen in de natuur.
Ook moet er bij Natuurmonumenten voortaan vooraf toestemming worden gevraagd voor sommige activiteiten, zoals fotoshoots en sportevenementen. Het verkrijgen van toestemming kost geld, en daarom worden er kosten hiervoor in rekening gebracht.
Voor fotografen voelt dit veelal als oneerlijk. Bij AD benadrukken ze dat ze de extra kosten moeten doorberekenen aan hun klanten, waardoor fotoshoots en fotografiecursussen steeds meer een luxeproduct worden. Natuurmonumenten gaat een vast bedrag van 50 euro in rekening brengen. Daarbovenop komt er nog een bijrage voor de natuur en/of per deelnemer. Deze vergoeding kan per periode en gebied verschillen.
Ook beweren ze dat zij de natuur juist schoon achterlaten. Zeker bruidsparen weigeren over het algemeen van de wandelpaden af te gaan, uit angst voor kapotte kleding. Daarom stellen de fotografen voor dat Natuurmonumenten gaat kijken naar andere doelgroepen die aantoonbare vervuiling veroorzaken in de natuurparken.
Sommige fotografen begrijpen wel dat er kosten komen, maar wel vinden ze de prijs te hoog. Ook vrezen ze voor bureaucratische rompslomp omdat ze vooraf toestemming moeten vragen. Zo zegt een fotografe, Emma Susan van den Berg, bij AD: "Soms weet je een shoot pas een week van te voren. Als de behandeling van een aanvraag dan weken duurt, dan is het niet meer te doen."
Natuurmonumenten manipuleert foto voor alarmerende boodschap
Vorig jaar kwam Natuurmonumenten kort in opspraak vanwege het manipuleren vn een foto. De natuurorganisatie startte een petitie om de 'zieke natuur' in Gelderland te helpen. Echter bewerkte Natuurmonumenten een foto om hun petitie kracht bij te zetten en mensen te misleiden. Dit achterhaalde Hermen Vreugdenhil, directeur Agrarisch Collectief Rivierenland.
Op de foto van de petitie van Natuurmonumenten was een natuurgebied te zien dat er, zo op het blote oog, nogal treurig bij ligt. Een meertje is bijna compleet opgedroogd en ook het algehele landschap ziet er dor uit. Maar volgens Vreugdenhil was de foto ernstig bewerkt. Vreugdenhil was namelijk zelf naar het gebied afgereisd en kwam erachter dat de natuur daar helemaal niet in gevaar is.
Veel twitteraars stelden me na een vorige post de vraag waar deze poel gelegen was. Vandaag kwam het antwoord van natuurmonumenten, de poel ligt in de Onderlaatste Laak vlakbij Vorden. Een gebied waar het juist al jaren weer heel goed mee gaat! pic.twitter.com/DTNvAsF8yG
— Hermen Vreugdenhil (@H_Vreugdenhil) May 1, 2023
Uit diverse onderzoeken blijkt dat namelijk daar waar Natuurmonumenten de noodklok voor luidt het juist veel beter gaat dan ooit tevoren.
Je zou dus zeggen dat Natuurmonumenten alle reden heeft om hier positief over te berichten en de veerkracht van de natuur te benoemen. Het doet me dan ook pijn dat ze er juist voor kiezen om deze mooie locatie te misbruiken voor een negatieve campagne over de natuur pic.twitter.com/gv6vrcYNZD
— Hermen Vreugdenhil (@H_Vreugdenhil) May 1, 2023