Stroomtekorten bij scholen worden normaal door klimaattransitie
Anderhalf miljoen huishoudens, kleine bedrijven en scholen in Nederland moeten rekening houden met een 'nieuw normaal'. In de toekomst kunnen ze, ook bij normaal gebruik, namelijk zomaar afgesloten gaan worden van het stroomnet. Dit bevestigt Klimaatminister Rob Jetten (D66) in een Kamerbrief. Het stroomnet zit overvol door alle nieuwe zonnepanelen en warmtepompen, en kan daardoor niet meer alle stroom altijd leveren.
Honderdduizenden Nederlanders zullen in de toekomst niet meer kunnen rekenen op een constante stroomvoorziening. De lampen kunnen opeens gaan knipperen, apparatuur kan niet meer werken en er zullen zich storingen op het stroomnet voordoen. Dit blijkt uit de Actieagenda netcongestie laagspanningsnetten van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, meldt De Telegraaf.
Zeker sinds de oorlog in Oekraïne, waarbij de gasprijzen enorm stegen, stapte Nederland massaal over op warmtepompen en zonnepanelen. Maar dit komt nu met een flink prijskaartje. Het stroomnet is overbelast geraakt, en het kost veel tijd en geld om het net uit te breiden. Daarom zullen kleine bedrijven, huishoudens en scholen tijdelijk gedwongen worden afgeschakeld om te voorkomen dat het hele stroomnet uitvalt.
Het probleem van overbelasting speelde al langere tijd bij grotere bedrijven, maar nu wordt dus ook het laagspanningsnet geraakt. Als netbeheerders, gemeenten en bedrijven niet ingrijpen, krijgen 350.000 kleinverbruikers zoals winkels, sportzalen, boerenbedrijven en instellingen zoals scholen ’herhaaldelijk’ te maken met stroomproblemen. Nog eens 400.000 kleinverbruikers hebben een 'groter risico op storingen'. En bij ongeveer 750.000 kleinverbruikers, waaronder huishoudens met zonnepanelen, zal de zonnestroom wellicht maandenlang onbruikbaar zijn.
Haperende stroomvoorziening
Om het stroomverbruik in goede banen te leiden, ziet Klimaatminister Rob Jetten een oplossing in dwang. Hij overweegt bedrijven te verplichten minder stroom te gaan gebruiken tijdens zogeheten piekuren. Ook stelt hij voor om warmtepompen op afstand te laten besturen, schreef hij in oktober.
Het stroomnet is in grote delen van Nederland is afgesloten voor grootgebruikers, vanwege overbelasting. Daarom moeten er tienduizenden transformatorhuisjes worden bijgebouwd. Maar de plaatsing van de 50.000 huisjes zorgt voor de nodige frustratie bij bewoners, meldt EenVandaag. Niet zelden worden ze namelijk pal naast een woonhuis gezet.
Steeds meer nieuwe woonhuizen kampen hierdoor met problemen. In Almere en Nijmegen zitten opgeleverde nieuwbouwwijken zonder stroom omdat ze niet op het elektriciteitsnet kunnen worden aangesloten. Netbeheerder TenneT verwacht dat de stroomtekorten alleen maar zullen toenemen vanwege de afhankelijkheidsvan groene energie.