Steeds meer Nederlanders zijn voor kernenergie
Steeds meer Nederlanders zijn voorstander van kernenergie. Inmiddels gaat het om 36 procent van de bevolking: een duidelijke stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Vooral mannen, ouderen en hoogopgeleiden zijn voorstander van meer kernenergie, blijkt uit CBS-cijfers.
In 2020 vond nog een kwart van de Nederlandse volwassen dat er meer kernenergie gebruikt moest worden. Maar inmiddels is dit gestegen naar ruim één derde (36 procent), blijkt uit CBS-onderzoek. Daarnaast halveerde het aantal Nederlanders dat helemaal tegen het gebruik van kernenergie is.
Mannen staan gemiddeld positiever tegenover kernenergie dan vrouwen. Maar liefst de helft van alle mannen wil namelijk meer kernenergie, tegenover een kleine kwart van de vrouwen. Ook ouderen en hoogopgeleiden zijn gemiddeld vaker enthousiast over nucleaire energie dan jongeren en laagopgeleiden.
De enige Nederlandse kerncentrale staat momenteel in het Zeeuwse Borssele. Opmerkelijk genoeg zijn juist Zeeuwen ook het meest enthousiast over kernenergie, vergeleken met andere provincie-inwoners. Maar liefst 40 procent van de Zeeuwen is voorstander van nucleaire energie. Het minste enthousiasme is in Groningen, waar slechts 30,6 procent heil ziet in kernenergie.
Het onderzoek Belevingen werd van februari tot april 2023 uitgevoerd onder ruim 18.000 volwassen Nederlanders. Pas in november zijn de cijfers gepubliceerd.
Bouw van meer kerncentrales
Met de huidige koers zal de Nederlandse energievoorziening voor 9 tot 13 procent bestaan uit kernenergie in 2035. Vanaf dit jaar komt er versneld 10 miljoen euro beschikbaar voor de bouw van kleine kerncentrales (SMR's). Onder meer de provincie Limburg heeft al een grootschalig onderzoek aangekondigd naar de beste plekken voor de plaatsing van SMR's in de provincies. Ook in Borssele komen er twee kerncentrales.
Andere EU-landen, zoals Zweden, zetten nu ook de stap naar kernenegie. Het Scandinavische land wil tien nieuwe kerncentrales bouwen. Frankrijk mag zijn kerncentrales sinds kort gaan subsidiëren met EU-toestemming. De World Nuclear Association (WNA) voorspelt dat het aantal kerncentrales de komende twintig jaar kan gaan verdubbelen.