Duitse regering dreigt te klappen door dure klimaatplannen
De paarse regering in Duitsland dreigt te vallen over de financiering van het klimaatbeleid. Het constitutionele hof besloot recent dat regeringsplannen om delen van het coronafonds te gebruiken voor klimaatplannen ongrondwettelijk zijn. De coalitie van liberalen, sociaaldemocraten en groenen moet nu het gat in de begroting zien te dichten door miljarden vrij te maken op een andere manier. Er is echter een reële kans dat de regering over deze kwestie valt.
Momenteel komt er 60 miljard tekort voor de begroting. Dit zorgt voor spanningen tussen de liberalen, die uitgaven zoveel mogelijk willen beperken, en haar linkse coalitiepartners. ‘De oppositie wacht tot het kabinet implodeert,’ vertelt Hoofdeconoom Carsten Brzeski van ING Duitsland aan BNR.
Volgens Brzeski probeert de regering, sinds ze twee jaar geleden gevormd is, aan de ene kant vast te houden aan de schuldenrem en aan de andere kant veel te investeren in beleid. Dit is nu moeilijker gemaakt nadat het constitutionele hof besloot dat de nieuwe rekenmethodes van de regering niet grond wettelijk waren.
De Duitse minister van Financiën, Christian Lindner, heeft daarom een stop van uitgaven aangekondigd. 'Net zoals in de Verenigde Staten gaat er geen geld meer in en ook niet meer uit. Er is chaos en paniek in de regering. Het is echt een puinhoop', aldus Brzeski. Hij denkt dat compromis vrijwel onmogelijk is omdat de liberalen geen belastingverhoging willen terwijl de groene subsidies niet willen laten verlagen.