ECB gaat boetes uitdelen aan banken die klimaatrisico's nemen
De Europese Centrale Bank (ECB) gaat beginnen met het handhaven van de klimaateisen in de financiële sector. Banken die klimaatrisicovolle leningen verstrekken kunnen dan fikse boetes verwachten. D66-minister Sigrid Kaag wil ook dat Nederlandse banken komen met een verplicht klimaatactieplan.
Voor het einde van 2024 moeten banken een goede risicoanalyse van hun klimaat- en milieuplannen inleveren bij de Europese Centrale Bank. Als de banken dat niet doen, zal dat fikse gevolgen hebben. De ECB zal dan namelijk beginnen met het uitdelen van boetes en sancties tegen deze banken.
"We verwachten dat banken hun klimaat- en milieurisico’s op dezelfde manier beheren als ieder ander materieel risico waaraan ze zijn blootgesteld", zei ECB-bestuurslid Frank Elderson dinsdag in Brussel. Tegen 2050 wil de Europese Unie klimaatneutraal zijn, en dus is er werk aan de winkel.
In maart had nog maar 60 procent van de banken een 'klimaatstresstest' ontwikkeld. En ook nu nog, ruim een half jaar later, hebben niet alle banken een klimaatplan ingeleverd bij de ECB.
Daarom is de ECB begonnen met het uitdelen van periodieke boetes die banken krijgen opgelegd als er voor een bepaalde deadline niet alle eisen zijn ingewilligd. Hoe langer de banken niet voldoen, des te verder de boete oploopt. De eerste datum is al verstreken in maart. Om hoeveel banken het gaat en hoeveel geld ermee gemoeid is, kon een woordvoerder niet vertellen aan De Telegraaf.
Verplicht klimaatactieplan
In maart meldde minister van Financiën, Sigrid Kaag (D66), al dat ze wil banken kunnen dwingen tot een 'verplicht klimaatactieplan' per wet. Ze vindt dat de financiële sector reeds lof en waardering verdient voor zijn inspanningen op klimaatgebied. Maar wel vindt ze de plannen van banken te weinig concreet. Bovendien is het onduidelijk in hoeverre de huidige plannen zullen bijdragen aan de terugdringing van de CO2-uitstoot, aldus Kaag.
Daarom schrijft Kaag in een Kamerbrief dat ze de overstap wil maken van een 'vrijwillig actieplan' naar een 'verplicht klimaatactieplan' onder banken. Volgens haar is integrale wetgeving een goede oplossing: 'De lat wordt voor iedereen op dezelfde hoogte gelegd.' Het kabinet ging deze mogelijkheid verkennen.