Waterschapsbelasting gaat 'flink' omhoog vanwege klimaatverandering
De waterschapsbelasting gaat rond 1 maart volgend jaar behoorlijk stijgen, kondigt de Unie van Waterschappen aan. Hoeveel dit is, verschilt per persoon. De redenen voor de verhoging zijn klimaatverandering en inflatie. De kans is groot dat de belasting nog verder zal gaan stijgen in de toekomst.
In alle 21 waterschappen gaan de kosten in 2024 "flink omhoog", meldt NOS. Volgens bestuurslid Vincent Lokin van de Unie van Waterschappen speelt klimaatverandering hierin een essentiële rol. "Met drogere zomers en tegelijk vaker extreem natte periodes is het waterbeheer steeds meer een balanceeract voor waterschappen", vertelt hij tegenover NOS. Daarnaast speelt de inflatie een rol.
Met het extra geld gaan de waterschappen de dijken verstevigen, maar ook watertekorten opvangen en wateroverlast wegwerken. Daarnaast zijn er zorgen om giftige stoffen in de grond vanwege intensieve landbouw. Lokin verwacht dat de belasting nog verder zal stijgen in de toekomst, vertelt hij bij NOS.
Hoe hoog de rekening wordt, verschilt per huishouden. Onder meer de WOZ-waarde en de regio zijn bepalende factoren. Zo zal een gezin dat een huis heeft met bovengemiddelde WOZ-waarde, zo'n 50 euro extra gaan betalen. Voor een alleenstaande is de stijging zo'n 20 euro.
Energierekening fors hoger door windmolens en zonnepanelen
Niet allen de waterschapsbelasting, maar ook de energierekening zal de komende jaren explosief blijven stijgen. Dit meldt adviesorganisatie PwC Nederland aan Hart van Nederland. Vorig jaar steeg de energierekening al flink in Nederland, maar volgens PwC was dit geen eenmalige uitschieter. Door de energietransitie zal de stroom- en gasrekening komende jaren blijven stijgen.
PwC voorspelt dat met name de kosten voor stroom explosief zullen blijven stijgen. Dit omdat bedrijven en burgers alsmaar meer elektriciteit zullen verbruiken. Volgens PwC zullen elektriciteit en gas in 2030 tweemaal zo duur zijn als de prijs in 2020. Vervolgens zal de prijs rond 2040 weer zo'n 40 procent duurder zijn dan in 2030.
Met name huishoudens zullen hard worden getroffen. De totale kostenstijging van energie zal zo'n 56 miljard euro kosten, waarvan 31 miljard euro verhaald gaat worden op huishoudens.