FVD boekt succes: onderzoek naar schadelijke stof uit windmolens wordt uitgevoerd
De Flevolandse afdeling van Forum voor Democratie heeft met succes een motie ingediend die oproept tot onderzoek naar de schadelijke stof Bisfenol A. Een stof die volgens het RIVM enorm schadelijk is, maar vaak wordt aangetroffen in het oppervlaktewater en de bodem rondom windmolens. FVD wil dat er een onderzoek komt om te kijken of er een link is.
Het RIVM linkte Bisfenol A eerder al aan ernstige gezondheidsschade. De stof wordt steeds vaker gevonden rondom windmolens en windturbines. De Flevolandse FVD maakt zich dan ook grote zorgen en wil via een onderzoek dat er meer opheldering komt. Tot op heden is er nog nauwelijks onderzoek geweest naar de link tussen windmolens en Bisfenol A.
Gisteravond is onze motie voor een onderzoeksvoorstel naar deze schadelijke stof aangenomen! @FVD__Flevoland is blij dat de meerderheid van de Flevolandse Statenleden dit gevaar erkent. We hopen dat er snel meer duidelijkheid komt over de aanwezigheid van Bisfenol A in Flevoland. https://t.co/dNwFMt3lMR pic.twitter.com/JEcVpo1sUS
— FVD Flevoland (@FVD__Flevoland) November 9, 2023
FVD Flevoland eist verder niet alleen dat er een onderzoek komt, maar dat er ook transparantie zal zijn tijdens de onderzoeksfase.
RIVM: windmolens kunnen schadelijk zijn voor milieu
Uit RIVM-onderzoek blijkt dat windmolens mogelijk gecoat zijn met stoffen die gevaarlijk zijn voor het milieu. Dieren, grondbodem en water kunnen hierdoor wellicht schade ondervinden. Ondertussen wil Klimaatminister Rob Jetten (D66) tienduizenden windmolens laten bouwen in de Noordzee.
De coating (beschermende verflaag) moeten de windmolens beschermen tegen roest. Maar nu blijkt dat de coating mogelijk niet voldoet aan alle milieueisen, meldt RTL Nieuws. Vorig jaar deed het RIVM al kort onderzoek hiernaar, in opdracht van onder meer het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Hieruit bleek dat er microplastics zitten op de bladen van de wieken, en een coating op de mast.
Deze stoffen kunnen van de wieken slijten door wind en regen, waardoor het via regenwater in de bodem en het water terechtkomen, aldus het RIVM. Dit kan schade toebrengen aan vissen en oesters in de Noordzee. "Het gaat dan om bisfenol A. De grenswaarden die voor die stof gelden voor het zeewater zouden dan overschreden kunnen worden", vertelt RIVM-onderzoeker Wilde Peijnenburg bij RTL Nieuws.
Desondanks weigeren fabrikanten vooralsnog informatie te delen met het RIVM over de beschermende verflaag, vanwege het concurrentieprincipe. Daarom kan RIVM niet zeker stellen dat de coating inderdaad milieugevaarlijke stoffen bevat. Hoe dan ook adviseert het RIVM om bij nieuwe windmolens een andere coating te gebruiken.
Windpark op Noordzee
Voorlopig is nog onduidelijk of deze coating ook gebruikt zal worden bij het nieuwe windmolenpark in de Noordzee. Demissionair Klimaatminister Rob Jetten (D66) is van plan een groot park van 30.000 windmolens te laten bouwen in de Noordzee onder het mom van klimaatneutraliteit.
Maar hiertegen komt steeds meer verzet. Zo waarschuwen emeritus-hoogleraren fysica Guus Berkhout en Fred Udo dat het windpark niet alleen gevaarlijk zal zijn, maar dat ook het rendement ondermaats zal blijven. Rechtse partijen als JA21 en FVD stellen op hun beurt dat Jetten het laatste stukje Nederlandse natuur wil ombouwen tot 'één groot industriegebied'.