Zonne-branche stort in door hogere prijzen: aantal orders daalt met 90 procent
Sinds deze zomer zien bedrijven in de zonnepanelenbranche het aantal orders dalen met soms wel 90 procent. De reden hiervoor zijn de stijgende prijzen voor het terugleveren van stroom. Hoewel de zonnepanelen zelf steeds goedkoper worden, besluiten huishoudens en bedrijven alsnog om geen nieuwe te laten installeren. Ook zit het stroomnet steeds vaker vol.
Jarenlang namen huishoudens en bedrijven massaal zonnepanelen op hun huis, maar dat komt nu tot een stop. Vanwege de massaliteit en de mogelijke afbouw van de salderingsregeling begint het terugleveren van stroom steeds meer in de papieren te lopen voor energiebedrijven.
Daarom kondigde energiemaatschappij Vandebron al in augustus aan een extra vergoeding te zullen vragen voor het terugleveren van stroom. Ook andere leveranciers gaan extra kosten in rekening brengen, meldt AD Inmiddels gaat het om elf van de vijftien maatschappijen. Door geen cashback te bieden, kan de jaarlijkse rekening voor eigenaren van zonnepanelen stijgen met 120 euro tot wel 270 euro. Hierdoor loopt de terugverdientijd voor zonnepanelen op naar zes tot elf jaar, in plaats van drie jaar.
De stijgende prijzen van energiebedrijven heeft een flink effect op de zonnepanelenbranche. Veel Nederlanders besluiten namelijk om sinds de aankondiging van Vandebron geen zonnepanelen meer te nemen. Hierdoor zien de installateurs van zonnepalen hun aantal orders sindsdien afnemen met soms wel 90 procent, meldt AD. De gevolgen zijn groot: personeel wordt ontslagen, en beginnende bedrijfjes stappen uit de markt.
Andere problemen
Daarbij komt bij dat Chinese zonnepaneelgiganten hun producten soms voor dumpprijzen verschepen, om zo hun wereldwijde marktaandeel van 70 procent te behouden. Door deze torenhoge concurrentie zijn de zonnepanelen nu goedkoper dan ooit, aldus AD.
Een ander probleem is dat het stroomnet steeds vaker vol zit. Hierdoor kan er soms geen stroom worden geleverd op piekmomenten, omdat het elektricitietsnet het niet aankan. In veel provincies is er zelfs al een aansluitingstop aangekondigd voor grote bedrijven. Maar demissionair Klimaatminister Rob Jetten (D66) heeft hiervoor een oplossing. Hij wil grote bedrijven gaan dwingen om hun stroomverbruik te verminderen tijdens piekuren.