Waterkanon mag alsnog ingezet worden op A12, oordeelt rechter
De politie mag waterkanon blijven inzetten om klimaatactivisten van de weg te jagen, oordeelt de rechter. Extinction Rebellion had de rechtszaak aangespannen omdat zij de inzet van waterkanonnen 'onnodig en disproportioneel' vonden.
Eind vorige maand stapte Extinction Rebellion (XR) naar de rechter om het gebruik van waterkanon te verbieden. De politie zette dit middel namelijk veel in toen de klimaatactiegroep een maand lang de A12 blokkeerde, van begin september tot begin oktober. Maar XR vond dit dwangmiddel 'volstrekt onnodig en disproportioneel', en dus wilde de klimaatactiegroep het verbieden.
Maar de rechter stelt XR in het ongelijk, meldt NOS. Volgens de rechter heeft het waterkanon geen "mishandeling en vernedering" tot doel, zoals XR stelt, maar is de ambitie enkel om voor "een onaangename verkoeling" te zorgen bij demonstranten. Wel is het waterkanon slechts eenmaal verkeerd ingezet. Maar de rechter vindt dit niet voldoende reden om het gebruik ervan volledig te verbieden.
Beschuldigd van terrorisme
De dagelijkse A12-blokkade is inmiddels opgeschort, maar Extinction Rebellion blijft wel ontregelende acties organiseren. Eind vorige maand kondigden Greenpeace en Extinction Rebellion aan dat ze Rabobank-kantoren door het hele land gaan sluiten als de bank binnen 15 dagen geen gehoor geeft aan hun groene eisen. Critici beschuldigden Greenpeace en Extionction Rebellion van terrorisme, omdat er een dwangmiddel werd gebruikt om een bepaald politiek doel te bereiken.
Desondanks volhardden de twee groene organisaties in hun ultimatum. Deze woensdag blokkeerden honderden klimaatactivisten het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht.