Al voor de vier dagen lang bezet Extinction Rebellion de A12-snelweg in Den Haag. Automobilisten moeten omrijden om hun gewenste bestemming te halen. Ook worden er tientallen agenten op de been gebracht, terwijl er al grote personeelstekorten zijn bij de politie.
Verslaggever Bob Scholte, beter bekend als Left Laser, is erbij. Al snel is duidelijk dat hij niet helemaal tevreden is met het protest. De A12-blokkade vindt hij te veel lijken op een festival, en daarom zou hij graag wat met daadkracht willen.
"Is een vreedzaam protest überhaupt nuttig? Moet niet een keer iemand een pijpleiding opblazen?" vraagt schrijver Abel van Gijlswijk zich hardop af voor de camera. Scholte begint zichtbaar te glunderen: "Now we're talking.'
"Het lijkt mij vetter om iets te bestormen", zegt Scholte later in de video. Hierop reageert acteur Ewout van den Berg, de landelijk coördinator van Internationale Socialisten: "Ik denk bestormen, maar dan met heel veel mensen." Vervolgens stelt Van den Berg voor om de 'fossiele industrie te onteigenen'.
Tussendoor vraagt Scholte aan demonstranten of zij vinden "dat dit systeem gewoon weg moet". Als overtuigd communist zou hij deze vraag vermoedelijk zelf met 'ja' te beantwoorden.
'Is dit ook opruiing?'
Op sociale media wekt het fragment verontwaardiging bij rechtse opiniemakers. 'Beste OM, is dit volgens jullie ook opruiing?' schrijft Ongehoord Nieuws-presentator Tom de Nooijer. Hiermee verwijst hij naar de vervolging die FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren te wachten staat. Dinsdag werd bekend dat hij verdacht wordt van opruiing tot geweld tegen de overheid. Dit is vanwege twee uitspraken vorig jaar.
Ook wijst De Nooijer naar de nationale inlichten- en veiligheidsdienst. 'Beste AIVD, zien jullie dit ook als nationale dreiging? Het gevaar vanuit links is niet te onderschatten', schrijft hij op X.
Ook anderen tonen zich verontrust. 'Worden zij nu ook aangeklaagd voor "opruiing" of valt dit te rechtvaardigen omdat ze "links" zijn? Ik zie graag een reactie tegemoet!' reageert iemand.
Zorgen om klimaatgeweld
Er zijn al langer zorgen om de mogelijke geweldsneigingen van klimaatactivisten. In april erkende het kabinet voor het eerst dat dit een risico was. De minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yeşilgöz-Zegerius, sluit niet uit dat er in de toekomst kleine groepen van extremistische klimaatactivisten zich zullen afscheiden en gewelddadig zullen worden. Dit schreef zij in de beantwoording van schriftelijke vragen, ingediend door VVD'er Inge Michon-Derkzen.
Een paar dagen later bevestigde de veiligheidsdienst AIVD deze zorg. In het jaaroverzicht van 2022 werd, naast de dreigingen van jihadisme en rechts-extremisme, namelijk ook 'links-extremisme' expliciet benoemd. Het zou gaan om vrouwen in de binnensteden die 'zich bezighouden met een strijd tegen het patriarchaat', aldus de AIVD. Vaak wordt is dit in combinatie met anarchistische, anti-kapitalistische ideeën en klimaatretoriek. De AIVD zei geen aanwijzing te hebben voor de radicalisering van klimaatactivisten, maar hield het voor mogelijk dat dit kon veranderen zodra 'anarchisten' zich zouden gaan mengen in het klimaatacvisime.
Eerder dit jaar stond de debatavond 'Moreel beraad over het klimaat' op de planning in Pakhuis de Zwijger. Op deze avond zou worden gefilosofeerd over de vraag of het gebruik van geweld gerechtvaardigd is voor klimaatactivisme, en tot hoeveel jaren gevangenisstraf kimaatactivisten bereid zouden zijn uit te zitten. Niet alleen GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger, maar ook Extinction Rebellion-kopstuk Hannah Prins, advocate Bénédicte Ficq, GroenLinks-prominenten Sybren Kooistra en Vera Vrijmoeth, UvA-actiegroep UvA Rebellion, De Groene Amsterdammer-redacteur Jaap Tielbeke, schrijver Kiza Magendane en Greenpeace-directeur Faiza Oulahsen stonden op de sprekerslijst. Uiteindelijk werd de hele debatavond geannuleerd na ontstane commotie.