Jan Roos fileert 'klimaatstress' onder jongeren: "Media maakt hen gek"
Uit een Ipsos-onderzoek blijkt dat veel jongeren klimaatstress ervaren. Opiniemaker Jan Roos vindt dit een zorgwekkende ontwikkeling. "Dit is het resultaat van wat de media dagelijks voorschotelt", vertelt hij bij Roddelpraat.
Volgens het Ipsos-onderzoek ervaart negen op de tien jongeren negatieve gevoelens die worden veroorzaakt door het klimaat. Eén op de vijf jongeren ervaart zelfs zogeheten 'klimaatstress'. Bijna driekwart maakt zich zorgen om klimaatverandering en voelt zich machteloos. Een kwart vermijdt nieuws over het klimaat en twijfelt over het krijgen van kinderen.
Dit onderzoek komt ter sprake bij het programma Roddelpraat, van Dennis Schouten en Jan Roos. Al snel heeft Roos een duidelijke mening paraat over het onderzoek. Volgens hem worden de kinderen "helemaal gek gemaakt".
"Dit is het resultaat van wat de media en scholen dagelijks voorschotelt", zegt hij in de extra uitzending. "De hele dag door wordt deze kinderen verteld dat ze met z'n allen kapot gaan, dat we met z'n allen schuldig zijn, dat we het niet overleven, dat binnenkort Nederland onder de golven ligt. Die kinderen worden de hele dag bang gemaakt. Het is een doodscultus."
Of het klimaat inderdaad zo erg eraan toe is, moet Jan Roos nog maar zien. "Iedereen trapt in al die bullshit. Amsterdam ligt twee meter onder de zeespiegel. Dus het zou toch al zo moeten zijn dat wij niet bestaan? Maar we bestaan omdat we duinen en dijken hebben. Je past je dus aan, dat heet 'adaptie'. Als de zee stijgt, flikkeren we een meter op de duinen. Problem solved."
In opdracht van Milieudefensie
Tot slot trekt Jan Roos ook de integriteit van het onderzoek in twijfel. Zo wil hij niet geloven dat negen op de tien jongeren negatieve gevoelens ervaar ten opzichte van het klimaat. "Dit zijn allemaal van die D66- en NOS Jeugdjournaal-achtige onderzoeken," zegt hij. "Maar het punt is als volgt. Als wij in Nederland niets doen aan de klimaatverandering, verandert er niets. Maar als wij alles doen, verandert er ook niets."
Voor het onderzoek werden duizend mensen tussen de 16 en 30 jaar ondervraagd over hun gevoelens betreffende klimaatverandering. Dit deed Ipsos in opdracht van Milieudefensie. Maar het rapport toont ook een andere kant. Zo blijken de meeste jongeren de aandacht voor de klimaatcrisis 'overdreven' te vinden.