"De krantenkoppen over het klimaat zijn ernstig. Het gaat om vuur, overstromingen, droogte, hogere temperaturen en een verlies aan biodiversiteit. Soms vraag je je af: is er nog hoop? Maar dat mogen we niet verliezen!" zegt Elderson in een videoboodschap op X (voorheen Twitter). "Er gebeuren al veel goede dingen, maar we gaan te langzaam. We moeten sneller."
Elderson wil dat er daarom 'urgente actie' komt tegen klimaatverandering. "We moeten meer doen. We moeten aan de handrem trekken. Wij allemaal: degenen die de regels bedenken, en degenen die ze volgen. Degenen die vervuilen en degenen die de vervuilers financieren. En degenen die toezien op de financierders van de vervuilers. Wij allemaal."
Al snel krijgt Elderson commentaar van econoom Lex Hoogduin. Hoogduin lijkt zich zorgen te maken om de politieke stellingname die Elderson aanneemt. 'Frank, ga de politiek in, maar stop a.u.b. met het bedrijven van politiek met je ECB-pet op. Daarmee ondermijn je de redenen voor de onafhankelijkheid van de centrale bank en dus het handhaven van prijsstabiliteit (en dus ook financiële en economische stabiliteit) op de wat langere termijn', reageert Hoogduin op X.
De Europese Centrale Bank (ECB) wil dat banken meer werk gaan maken van een klimaatplan. In maart werd bekend dat de ECB zelfs sancties en boetes wil kunnen opleggen aan banken die klimaatdoelen niet willen halen. Als de banken voor eind 2024 niet genoeg plannen hebben opgesteld voor met een klimaatrisico, wil de ECB sancties en boetes kunnen opleggen. 'Er is nog een lange weg te gaan,' aldus ECB-directielid Frank Elderson. Hij is sinds 2020 directielid bij de ECB.
In dezelfde maand meldde minister Sigrid Kaag al dat ze wil banken kunnen dwingen tot 'verplicht klimaatactieplan' per wet. Ze was tevreden met de vrijwillige verduurzamingsplannen van de banken, maar volgens haar is het niet genoeg om de doelen van 2030 en 2050 te halen. Daarom ging het kabinet 'verkennen' of het de financiële sector met wetgeving kon dwingen tot een integraal 'verplicht klimaatactieplan'.