Steeds meer mensen sluiten zich aan bij Extinction Rebellion. Dat vindt Ficq een goede zaak, want volgens haar is het een logische keuze om een klimaatactivist te zijn. Bij het NPO Radio 1-programma Nooit meer slapen legt ze uit waarom.
"Ik denk dat iedereen voelt, ruikt, en merkt dat het onomkoombaar is om klimaatactivist te zijn," vertelt ze. "Mensen voelen dat het kantelpunt in de buurt is. Ik denk dat dat de reden is dat mensen steeds activistisch worden. Het getuigt eigenlijk van een zekere stupiditeit als je niet activistisch bent."
Aangesloten bij Extinction Rebellion
Bénédicte Ficq (65) heeft een lange carrière als strafrechtadvocate achter de rug. In strafzaken pleitte ze onder meer voor Dino Soerel en kickbokser Badr Hari. Maar inmiddels is ze een ander pad ingeslagen: klimaatactivisme.
Eind januari werd Ficq gearresteerd bij een illegale snelwegblokkade van Extinction Rebellion in Den Haag. 'We leven in een klimaatnoodtoestand en dus is burgerlijke ongehoorzaamheid een gerechtvaardigd middel om verandering te bewerkstelligen,' meldde Extinction Rebellion-woordvoerder Hannah Prins destijds over Ficqs arrestatie.
Korte tijd later stond Ficq aanvankelijk op de sprekerslijst voor de debatavond 'Moreel beraad over het klimaat' in Pakhuis de Zwijger. Op deze avond zou worden gefilosofeerd over de vraag of het gebruik van geweld gerechtvaardigd is voor klimaatactivisme, en tot hoeveel jaren gevangenisstraf kimaatactivisten bereid zouden zijn uit te zitten. Ficq trok zich na de ontstane commotie echter terug. Uiteindelijk werd de hele debatavond geannuleerd.
In maart stelde Fic voor om de overheid massaal aan te klagen voor 'ecocide'. Ze vond het de hoogste tijd om "eens na te denken" over deze vraag. Als er een rechtszaak zou komen, zei ze dat ze deze zeker wilde bepleiten.