Dit meldt De Telegraaf. Eind vorige eeuw begon Limburg een felle strijd voor het behoud van de iconische korenwolf. Dit is niet voor niets: de diersoort geldt volgens EU-regels als een 'habitatrichtlijnsoort'. De provincie moet de korenwolf beschermen, omdat de Europese Unie alle lidstaten verplicht tot een goed natuurbehoud. En wanneer dit niet gebeurt, kan dit zomaar leiden tot een boete vanuit Brussel.
Daarom is er een jaarlijks budget van 1,2 miljoen euro voor de korenwolf beschikbaar. De helft komt van de provincie Limburg, de andere helft van de EU. Met het geld worden er elk jaar zo'n 100 tot 175 korenwolven worden uitgezet. Het idee is dat de soort zich in de natuur snel kan vermeerderen, aangezien de vrouwtjes drie keer per jaar jongen kunnen krijgen.
Maar in de praktijk komt hiervan weinig terecht. Roofvogels eten de vrouwtjes al op voordat zij jongen kunnen baren. Het gevolg hiervan is dat het jaarlijks uitzetten van korenwolven netto niet bijdraagt aan een grotere populatie in Limburg. Al jarenlang blijft het aantal korenwolven hangen tussen de 100 en 200 in het wild.
Nu vindt CDA-Statenlid Marcel Hanegraaff het genoeg. "Als je het omrekent, heeft elke korenwolf ons 100.000 euro gekost", vertelt hij bij De Telegraaf. "Dit is niet meer uit te leggen. Wij hebben in Limburg genoeg grote problemen."
In totaal is er al 20 miljoen euro uitgegeven aan het behoud van de korenwolf. Nu wil Hanegraaf daarmee stoppen. "Er zijn manieren om je geld nuttiger te besteden", zegt hij bij De Telegraaf. Een boete van de Europese Unie wil hij hiervoor best riskeren.