Volgens de grote mediakanalen lopen de temperaturen in Zuid-Europa de spuitgaten uit. Soms worden er temperaturen van boven de 40 en zelfs 50 graden gemeld. Volgens het klimaatbureau van de Europese Unie, Copernicus, was juli zelfs 'met afstand de warmste maand ooit', meldt NOS.
In Nederland delen linkse politici alarmerende berichten. Zo zei D66-fractievoorzitter Jan Paternotte bij NPO-talkshow Op1 dat maandag 3 juli "de heetste dag op aarde sinds de mensheid bestaat" was. En GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee meldde dat recent de 'hoogste temperatuur 100.000 jaar tijd' is gemeten.
Maar steeds meer Nederlanders twijfelen of de media en linkse politici wel eerlijk zijn over de hoge temperaturen. Zo meldt een NOS-correspondent op Rhodos dat de temperatuur daar tot de 40 à 45 graden stijgt, terwijl het internationale weerbericht spreekt van tien graden lager. 'We worden bedonderd', concludeert een kritische X-gebruiker.
Liegende politici?
Ook linkse politici blijken lang niet altijd even eerlijk. Zo heeft het Franse parlementslid, Sandrine Rousseau (EELV) toegegeven dat zij vorige maand heeft gelogen over de hoge temperaturen in Zuid-Europa. Ze twitterde namelijk dat het in Spanje 60 graden was, waarmee ze zo'n 15 graden naast de waarheid zat. "Ik wilde mensen wakker schudden", zegt ze nu ter verdediging van zichzelf.
Ook GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger wordt ervan beschuldigd dat ze 'nepnieuws' verspreidt over een hitterecord in Italië. Volgens een wetenschapsjournalist zou zij namelijk een niet-erkende meting aanhalen.
Tot slot is niet alles is het gevolg van klimaatverandering: zo blijken de bosbranden op het Griese eiland Rhodos het gevolg te zijn van menselijk handelen. De Griekse autoriteiten bevestigen dat de vlammenzee vermoedelijk is aangestoken.
Kouderecord in augustus
Nu zijn er nog meer kritische geluiden. Zo heeft het meetstation in De Bilt afgelopen zondag de koudste 6 augustus in Nederland aller tijden gemeten. De vorige recordhouder was het jaar 1941, en daarna het jaar 1901. Maar nu is het jaar 2023 de nieuwe koploper, met een temperatuur van 15,7 graden.
'Omdat de NPO er hoogstwaarschijnlijk geen aandacht aan gaat schenken: vandaag mogelijk de koudste 6 augustus sinds het begin van de metingen', schrijft X-gebruiker Eelco Van Hoecke.
In mei werden er ook al kouderecords in Australië geboekt. Het land maakte een bijzonder fris najaar door, met temperaturen tot -4,8 graden.