Rechtse EU-fractie stelt vragen over 'geheime censuurdeal' tussen Brussel en sociale media
De conservatieve EU-fractie Patriotten voor Europa roept de Europese Commissie ter verantwoording over een vermeende 'geheime censuurdeal' die aan miljardair Elon Musk zou zijn aangeboden om politieke inhoud op zijn sociale mediaplatform X (voorheen Twitter) te censureren.
In een brief aan de Commissie uiten de Patriots for Europe hun bezorgdheid over de mogelijkheid dat een dergelijke deal is voorgesteld, waarbij zij benadrukken dat dit “ernstige vragen oproept over de druk van de Commissie om politiek onwelgevallige inhoud te censureren.” Gál Kinga, eerste vicevoorzitter van de EU-fractie Patriotten voor Europa for Europa, laat via X weten dat 'de censuur van politieke meningen en het chanteren van X onacceptabel is'.
Druk op de Europese Commissie
De Europarlementariërs van de Patriotten voor Europa eisen meer transparantie van de Commissie, met name over de toepassing van de Digital Services Act (DSA). Gál Kinga en haar collega Tamás Deutsch gaven aan dat de Commissie zes weken de tijd heeft om hun vragen te beantwoorden na goedkeuring door de voorzitter van het Europees Parlement. “Als deze termijn niet wordt gehaald, hebben we de mogelijkheid om het onderwerp op de agenda van het Europees Parlement te zetten,” aldus de twee politici. “We zijn benieuwd hoe de ‘kampioenen van transparantie en de rechtsstaat’ in Brussel zullen reageren.”
In een gezamenlijke verklaring aan The European Conservative geven Gál en Deutsch aan: “We zijn niet verrast door dit gedrag van de Commissie. Ze heeft al meerdere keren laten zien—denk aan de rechtsstaatcampagne en het achterhouden van EU-fondsen voor Hongarije—dat ze niet terugdeinst voor chantage en bedreigingen tegen andersdenkenden. Dit onderstreept opnieuw dat de Brusselse elite de EU-wetgeving en -waarden vertrapt en juridische procedures schaamteloos misbruikt voor hun politieke en machtsbelangen. Over het algemeen staat de vrijheid van meningsuiting steeds meer onder druk in de westerse wereld, inclusief Brussel, dus we moeten ons uiterste best doen om deze te verdedigen. Daarom is deze zaak zo belangrijk.”
Onderzoek naar X
De Europese Commissie begon in december een onderzoek onder de Digital Services Act (DSA) om na te gaan of X illegale inhoud verspreidde en of de inspanningen om desinformatie tegen te gaan voldoende waren. De DSA, die twee jaar geleden in werking trad, verplicht sociale mediaplatforms en zoekmachines zoals Google, Facebook en X om meer te doen tegen illegale inhoud.
Onlangs rapporteerde de Commissie dat X in strijd was met bepaalde elementen van de DSA. Een van de problemen was het gebruik van blauwe vinkjes op het platform, die accounts verifiëren. De Commissie merkte op dat iedereen voor 10 euro per maand een dergelijke status kon verkrijgen, wat volgens hen misbruikt werd door “kwaadwillende actoren” om gebruikers te misleiden.
Europese Commissaris voor de Interne Markt, Thierry Breton, waarschuwt dat als hun bevindingen worden bevestigd, X geconfronteerd kan worden met boetes en ingrijpende veranderingen zal moeten doorvoeren. Boetes kunnen oplopen tot 6 procent van de wereldwijde omzet van het bedrijf, en bij ernstige en herhaalde overtredingen kan de EU een platform verbieden in de 27 lidstaten.
De bevindingen van de Commissie leidden tot een felle woordenwisseling tussen Breton en Musk, waarbij de laatste Brussel ervan beschuldigde een illegale geheime deal te hebben aangeboden. “Als we stilletjes censuur toepasten zonder iemand te informeren, zouden ze ons niet beboeten,” tweette Musk. Volgens hem hebben andere platforms deze deal wel geaccepteerd, maar X niet.
Voormalig Europarlementariër Rob Roos toont zich kritisch op Brussel. 'Wanneer een geheime censuurovereenkomst wordt afgewezen door Elon Musk, beginnen de liberalen het rechtssysteem te misbruiken om hem en de rest van het vrije volk het zwijgen op te leggen. Moeten we ze nog steeds "liberalen" noemen als ze de vrijheden van mensen willen afnemen met gebruikmaking van de volledige Sovjet-Unie-aanpak?' schrijft hij op X.