D66 wil dat kabinet ingrijpt bij Ongehoord Nederland en stelt Kamervragen
D66-fractievoorzitter Jan Paternotte dient Kamervragen in over de huidige onrust bij Ongehoord Nederland. Hij maakt zich grote zorgen om de integriteit van de publieke omroep, en vindt dat er een taak ligt voor minister Bruins.
Sinds een paar dagen heerst er grote onrust bij Ongehoord Nederland. De oprichter en huidige voorzitter van de aspirant-omroep, Arnold Karskens, is op non-actief gezet door de Raad van Toezicht, vanwege 'ernstige klachten'. Zelf spreekt Karskens van een coup en beschuldigt hij enkele personeelsleden van Holocaustontkenning en racisme. Op hun beurt beschuldigen sommige personeelsleden Karskens van machtsmisbruik, seksisme en nepotisme. Ondertussen keert voormalig presentatrice Blommestijn terug als woordvoerder bij de omroep.
Het omroepbestuur krijgt flinke aantijgingen van medewerkers. Zo zou oud-directeur Reinette Klever, toen ze de overstap maakte van Ongehoord Nederland naar het kabinet, haar takenpakket hebben overgedragen aan haar dochter. Ook zou Klever zich volgens medewerkers 'onwaarachtig hebben geuit' tegenover de Raad van Toezicht. Daarnaast zou Karskens in januari zijn redactie hebben opgedragen geen kritische items meer te maken over de formatiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB. Dit zou volgens de medewerkers indruisen tegen de mediavrijheid.
Zaterdagavond, toen het nieuws naar buiten kwam, gingen twee leden van de Raad van Toezicht, Gert-Jan Mulder en Nienke van Herksen, op de foto met Blommestijn, FVD-leider Thierry Baudet en nog een paar prominente gasten van de omroep. Dit lijkt, volgens onder meer columnist Jan Dijkgraaf, te suggereren dat Baudet ook een aandeel had bij de non-actiefstelling van Karskens. En dus dat een politieke partij een actieve invloed uitoefent op de publieke media.
Kamervragen van D66
D66-fractievoorzitter Jan Paternotte dient Kamervragen in over de interne onrust. Volgens hem is de integriteit van de publieke omroep in het geding met de huidige gang van zaken bij Ongehoord Nederland. Daarom vindt hij dat verantwoording nodig is.
Zo wil Paternotte weten wat Cultuurminister Eppo Bruins bereid is de gedane beschuldigingen aan zowel Karskens als het personeel te laten onderzoeken, en om meer opheldering te krijgen over de interne gang van zaken, zoals of Karskens inderdaad zijn redactie heeft geïnstrueerd geen kritische items meer te maken over de huidige regeringspartijen. Ook stelt Paternotte vragen over het functioneren van Klever, aangezien zij nu minister is.
Tot slot wil de D66'er weten of de Mediawet is overtreden met de mogelijke betrokkenheid van Forum voor Democratie bij de schorsing van Karskens. 'De Gedragscode Integriteit Publieke Omroep 2021 vraagt dat de Raad van Toezicht onafhankelijk dient te zijn en handelt naar het belang van de publieke mediaopdracht.
Ondertussen vraagt journalist Ton F. van Dijk zich af of Paternotte zijn vragen richt aan de juiste autoriteit. 'Vreemd om meteen te pleiten voor politiek ingrijpen terwijl de NPO een raad van bestuur heeft en er een Commissariaat van de Media bestaat bij wie verantwoordelijkheden wettelijk zijn belegd', schrijft hij op X.
Ongehoord Nederland is al vaak in opspraak geweest wegens racisme en het brengen van totale flauwekul als nieuws.
— Jan Paternotte (@jpaternotte) August 5, 2024
Nu worden onderling zeer ernstige beschuldigingen geuit, variërend van belangenverstrengeling tot antisemitisme. Verantwoording is nodig, daarom deze Kamervragen👇 pic.twitter.com/2TeVgQZd1d