EU dreigt Slowakije met sancties bij invoering ngo-wetgeving
De Europese Commissie wil juridische stappen nemen als Slowakije doorgaat met de geplande wetgeving die buitenlandse gefinancierde ngo's verplicht om zich als zodanig te labelen. Dezelfde wetgeving zorgt momenteel ook voor een botsing tussen de EU en twee andere landen: Hongarije en Georgië.
Het Slowaakse wetsvoorstel is een variant van de Soevereiniteitsbeschermingswet die eerder al werd aangenomen in Hongarije en Georgië. De wet heeft als doel om het land te beschermen tegen politieke inmenging door buitenlandse entiteiten. Buitenlandse financiering kan worden bestraft met een gevangenisstraf. De Verenigde Staten hebben een gelijkaardige wet, de Foreign Agents Registration Act. Bovendien lanceerde de Europese Commissie vorig jaar haar eigen 'Defence of Democracy'-pakket om buitenlandse politieke invloed te detecteren.
Desondanks startte de EU in februari een inbreukprocedure tegen Hongarije. Volgens Brussel is de Hongaarse wet in strijd is met verschillende EU-regels en -principes, waaronder de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van vereniging, het kiesrecht van burgers en de democratische waarden van de EU. Deze procedure zal kunnen leiden tot het bevriezen van EU-fondsen, zoals eerder al is gebeurd met Polen en Hongarije. Ook kunnen bepaalde lidmaatschapsrechten worden geschorst, zoals het stemrecht in de Europese Raad.
Dreigen met sancties
Ook Slowakije staat dit lot te wachten, mocht het land hetzelfde wetsvoorstel aannemen. Dit maakte de Europese Commissie vorige week duidelijk. "Als je het Hongaarse voorbeeld volgt met de NGO-wet, zullen we onmiddellijk een inbreukprocedure starten, want we hebben al een uitspraak van de rechtbank op tafel liggen," verduidelijkte Eurocommissaris Věra Jourová bij de presentatie van het jaarlijkse Rule of Law Report van de EU. in dit rapport werden Hongarije en Slowakije opnieuw aangemerkt als de grootste overtreders.
Deze aankondiging stuit tegen de borst van de Slowaakse premier Robert Fico. Hij reageerde door te stellen dat de enige reden waarom Brussel Slowakije in het vizier heeft, "de soevereine houding van de huidige regering over veel essentiële buitenlandse politieke kwesties is, waarbij de Europese Commissie absolute gehoorzaamheid van de EU-lidstaten verwacht."
Rechtse regering
Vorig jaar won Fico de Slowaakse parlementsverkiezingen, waarna hij opnieuw premier werd. Zijn overwinning betekende extra kopzorgen voor de overwegend progressieve bestuurselite in Brussel. Fico is namelijk kritisch op de progressieve woke-agenda van Brussel. In een campagnevideo zei hij bijvoorbeeld: "Links weet tegenwoordig niet meer of men zich identificeert als jongen, meisje of helikopter."
Daarnaast is Fico kritisch op islamitische massa-immigratie in West-Europa. Samen met Hongarije stemde hij eerder dit jaar tegen het veelbesproken EU-migratiepact, dat lidstaten dwingt om asielzoekers op te vangen. Ook blokkeerde hij vorig jaar wetgeving om islam officieel te laten erkennen als een staatsreligie in Slowakije.
Tot slot is Fico sceptisch op supranationale organisaties als het WHO. Eerder dit jaar verwierp de Slowaakse regering het WHO-pandemieverdrag, dat veel bevoegdheden zou overhevelen naar de WHO bij een pandemie-uitbraak. Ook is Fico kritisch op de schimmige Pfizer-deal die Commissievoorzitter Von der Leyen sloot tijdens coronatijd, en die EU-lidstaten opzadelde met dwangcontracten voor de aankoop van veel te veel coronavaccins.