Greenpeace zet nieuwe stap in klimaatrechtszaken: dit is wat u moet weten
Greenpeace zet een nieuwe stap in de steeds verder oplopende juridische strijd tussen energiebedrijven en organisaties die de CO2-uitstoot willen terugdringen. Greenpeace dreigt het Amerikaanse bedrijf Energy Transfer (ET) aan te klagen om een claim van 300 miljoen dollar van tafel te krijgen.
ET diende de claim in tegen Greenpeace vanwege de protesten tegen de aanleg van de omstreden Dakota-pijpleiding door het Standing Rock-reservaat van de Sioux-indianen. Volgens Greenpeace gaat de aanleg van de pijpleiding gepaard met "stuitende mensenrechtenschendingen en dreigende milieuvervuiling".
Naar aanleiding van de protesten klaagde ET de Amerikaanse tak van Greenpeace aan. ET stelt dat de protesten honderden miljoenen dollars aan schade hebben veroorzaakt door 'criminele activiteiten', voornamelijk door vertragingen bij de bouw van de pijplijn.
Greenpeace draait nu de rollen om en dreigt ET met een rechtszaak vanwege de schade die Greenpeace heeft geleden door de claim. Het doel van deze zaak is dat ET haar claim uit 2017 weer intrekt. Zo niet, dan zal Greenpeace in Nederland naar de rechter stappen, aangezien het hoofdkantoor van de organisatie hier gevestigd is.Greenpeace kan daarbij gebruikmaken van een nieuwe Europese regel die organisaties, overheden en burgers beschermt tegen zogeheten SLAPPs (Strategic Lawsuits Against Public Participation). Dit zijn rechtszaken die bedoeld zijn om mensen of organisaties die ergens tegen protesteren monddood te maken.
🚨URGENT🚨: Greenpeace goes to trial against @EnergyTransfer’s ➡️$300 MILLION lawsuit⬅️ in 67 days!
— Greenpeace USA (@greenpeaceusa) May 23, 2024
Big Oil is trying to bankrupt the climate justice movement into silence. Sign our open letter to tell Energy Transfer: #WeWillNotBeSilenced
📢https://t.co/ANCwDpqKVa pic.twitter.com/MpToS8Fi7M