Rekenkamer fileert nieuwe energiedoelstellingen Europese Commissie
De Europese Commissie heeft te ambitieuze doelstellingen voor de productie en invoer van groene waterstof. De Europese Rekenkamer adviseert om de waterstofstrategie te herzien, omdat de huidige doelen de concurrentiepositie van belangrijke Europese sectoren in gevaar kunnen brengen. Stef Blok, het Nederlandse lid van de Rekenkamer, stelt tegenover ANP: "Die doelstelling was niet goed onderbouwd."
Op de Tweede Maasvlakte wordt momenteel gebouwd aan Europa’s grootste groene waterstoffabriek: Holland Hydrogen I. Deze fabriek zal groene waterstof leveren aan het Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam via de HyTransPort-pijpleiding. Groene waterstof wordt geproduceerd door water te splitsen met duurzaam opgewekte elektriciteit, waardoor er geen CO2 vrijkomt. Dit kan dienen als duurzame vervanger voor aardgas in sectoren zoals staal-, petrochemie-, cement- en meststofindustrie, die moeilijk te elektrificeren zijn.
De Europese Commissie wil tegen 2030 10 miljoen ton hernieuwbare waterstof produceren en eenzelfde hoeveelheid importeren. De Rekenkamer betwijfelt echter of deze doelstellingen haalbaar zijn. Blok benadrukt dat deze doelen vooral politiek gemotiveerd zijn en niet gebaseerd op een grondige analyse. De waterstofmarkt komt moeizaam op gang en er is geen eensgezindheid tussen EU-lidstaten en de industrie.
Blok stelt dat het essentieel is voor alle sectoren om uitstootneutraal te zijn tegen 2025. Voor sommige sectoren is groene waterstof de enige mogelijke route om dit te bereiken. Hij pleit voor harmonisatie van Europese regelgeving en het beschikbaar stellen van Europese subsidies om investeringen te stimuleren. "Maar je moet wel reëel zijn in je doelstellingen en dat is onvoldoende gedaan," aldus Blok.