Europese Commissie boycot Orbán om vredesmissies
De Europese Commissie gaat geen Eurocommissarissen meer sturen naar bijeenkomsten in Hongarije, maar alleen nog ambtenaren. Dit is een reactie op de 'vredesmissies' van de Hongaarse premier Viktor Orbán, die onder andere de Russische president Poetin en de Chinese president Xi bezocht. Volgens de EU wekten deze bezoek de indruk dat Orbán namens de EU sprak, hoewel Orbán benadrukt dat dit niet het geval was.
Orbán is sinds 1 juli tijdelijk voorzitter van de EU, maar hij heeft geen bevoegdheden over het buitenlands beleid. Vooral het bezoek aan Moskou zorgde voor veel ophef, gezien de gespannen relatie tussen de EU en Rusland. Meerdere landen, waaronder de Baltische staten, Polen, Zweden en Finland, hadden al aangekondigd geen ministers maar ambtenaren te sturen naar bijeenkomsten in Hongarije.
De Europese Commissie start ook een onderzoek naar Orbáns vredesmissies in Rusland, China en Oekraïne. Dit moet duidelijkheid geven over de intenties en mogelijke schendingen van EU-belang.
Het besluit van de Europese Commissie komt op een strategisch moment, merkt NOS-correspondent Kysia Hekster op. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, hoopt binnenkort herkozen te worden en heeft mogelijk de steun van de Groenen nodig, die ook kritisch zijn op Orbán.
Angst voor oorlogsescalatie
In een interview met de Duitse krant Bild legde Viktor Orbán uit dat zijn reizen bedoeld zijn om vrede in Oekraïne te bevorderen. Hij gelooft dat het tijd is om over te schakelen van een oorlogsbeleid naar een vredesbeleid en waarschuwde dat de komende maanden aan het front "veel brutaler zullen zijn dan we ons kunnen voorstellen."
Orbán waarschuwde recentelijk in een interview met Magyar Nemzet dat zowel de EU als de NAVO zichzelf richting een directe confrontatie met Rusland bewegen. "Dit is hoe we van helmen naar directe confrontatie zijn gegaan," zei Orbán, verwijzend naar de geleidelijke escalatie van wapenleveranties aan Oekraïne.
De Hongaarse vredesambities staan haaks op de algemene koers van de Europese Unie. Vorige maand besloot Brussel nog om de Oekraïne-steun uit te breiden, ondanks een Hongaarse veto.
Daarnaast wil een groepje Europarlementariërs dat het Hongaarse stemrecht wordt ingetrokken in de Europese Raad. Een brief hierover is maandag verstuurd naar voorzitters Ursula von der Leyen (Europese Commissie), Charles Michel (Europese Raad) en Roberta Metsola (Europees Parlement). Hongarije veroordeelt deze oproep als ondemocratisch.