Woede om Eneco die stroom tot luxeproduct wil maken
De groene energietransitie in Nederland stuit op steeds meer financiële obstakels. Eneco-baas As Tempelman voorspelt dat consumenten die continu toegang willen tot stroom, hiervoor extra zullen moeten betalen. Volgens hem zijn Nederlanders 'verwend' geworden, en moeten ze nu eenmaal wat van hun comfort inleveren. Maar dit leidt online tot verontwaardigde reacties.
De overstap naar duurzame energie brengt aanzienlijke kosten met zich mee, met plannen voor windturbines, warmtenetten en waterstof die op verschillende plaatsen in Nederland vastlopen. Eneco verwacht hierdoor in de komende periode lagere winsten door stijgende operationele kosten en een dalende vraag, vertelt Tempelman bij De Telegraaf.
Verschillende duurzame energieprojecten zijn de afgelopen maanden gepauzeerd of geannuleerd door Eneco. Dit omvat onder andere de uitbreiding van warmtenetten in Utrecht-Overvecht en deelname aan de aanbesteding voor nieuwe offshore windparken bij IJmuiden Ver. De kosten en het verwachte rendement van deze projecten waren niet in balans, en dus werden ze gestopt.
Premium-prijs voor stroom
Tempelman vindt dat Nederland in een 'onmenselijk' tempo de transitie moet uitvoeren, omdat de aarde flink aan het opwarmen is. Dit betekent ook dat nederlanders zelf een stapje terug moeten doen, vertelt de Eneco-topman bij De Telegraaf: "We zijn met z’n allen verwend geraakt, energie is er altijd, maar het begint nu een luxe product te worden. Daar moeten we aan wennen. Als je altijd stroom wilt hebben, dan zal dat een premium-prijs krijgen. En verbruiken wanneer het mogelijk is wordt de standaard, met een basistarief."
De uitspraak van Tempelman leidt tot bezorgde reacties. VVD-Kamerlid Silvio Erkens reageert op X: "Stroom mag geen luxeproduct worden. 24/7 stroom is een basisbehoefte voor een moderne welvarende samenleving. Daaraan morrelen is onze welvaart in gevaar brengen. Keuzes voor de toekomst van het energiesysteem moeten ervoor zorgen dat huishoudens en bedrijven niet met dit soort problemen opgezadeld worden."
Ook een X-gebruiker levert felle kritiek: 'De energieprijs is al geëxplodeerd en daar bovenop mag u extra betalen. Want de infrastructuur die nodig is, is er niet. Intussen maken dit soort bedrijven absurde winsten. Zullen we de energiesector maar weer privatiseren?'