Historisch dorpje wordt gesloopt voor groene transitie
De groene energietransitie van Duitsland krijgt een onverwachte wending. Het land wordt gedwongen om een historisch, 13e-eeuws dorpje op te offeren voor de aanleg van een nieuwe kolenmijn. Naar verluidt worden de dorpsbewoners met geweld uit hun huis verdreven.
De Duitse regering nam vorig jaar een ambitieuze stap met de sluiting van de laatste kerncentrales. Dit besluit was onderdeel van een bredere strategie om volledig over te schakelen op groene en hernieuwbare energiebronnen. Maar de Russische invasie van Oekraïne en het daaropvolgende besluit om geen Russisch gas meer te importeren, hebben de energievoorziening van Duitsland onder grote druk gezet.
Nu het land niet langer kan rekenen op kernenergie en Russisch gas, wordt Duitsland gedwongen noodoplossingen te zoeken in de vorm van steenkoolenergie. Dit heeft geleid tot de veelbesproken beslissing om het Oost-Duitse dorp Mühlrose om te vormen tot een gigantische kolenmijn. Dit dorp, dat al sinds de 13e eeuw bestaat en talloze historische gebeurtenissen heeft doorstaan, zal volledig worden weggevaagd.
De transformatie van Mühlrose heeft grote gevolgen voor de lokale bevolking. De ongeveer 200 inwoners van het dorp zullen gedwongen worden hun huizen te verlaten. Deze gedwongen verhuizing, gecombineerd met de vernietiging van een historisch erfgoed, heeft geleid tot wijdverspreide verontwaardiging.
Volgens Bloomberg zullen de bewoners met geweld uit hun huizen worden verdreven om plaats te maken voor de winning van laagwaardige bruinkool. Dit roept vragen op over de duurzaamheid en ethiek van de huidige energietransitie van Duitsland.