EU sluit geheime censuurdeal met sociale media; 𝕏 weigert
De Europese Commissie biedt "geheime deals" aan aan sociale mediaplatforms als 𝕏 (voorheen Twitter), onthult 𝕏-baas Elon Musk. Volgens hem zou deze deal platforms verplichten om stilzwijgend bepaalde uitingen te censureren, in ruil voor het vermijden van dagelijkse boetes die tot honderden miljoenen euro's kunnen oplopen. Musk beschuldigt de Europese Commissie ervan te proberen de vrijheid van meningsuiting op zijn platform te beperken.
De EC had 𝕏 gevraagd een team van honderden mensen in de EU aan te nemen om 'misinformatie' van het platform te verwijderen. Dit team zou eenzijdig beslissingen nemen over het verwijderen van content, zonder dat 𝕏 hierop invloed zou hebben.
De beschuldigingen van Musk volgden op een aankondiging van EC-commissaris Thierry Breton. Hij stelt dat het blauwe vinkje van 𝕏 niet langer voldoet aan de Digital Services Act (DSA). Voor de overname door Musk stond het blauwe vinkje symbool voor betrouwbare bronnen, maar nu kan iedereen een abonnement nemen om een 'gecertificeerde' status te verkrijgen.
We look forward to a very public battle in court, so that the people of Europe can know the truth https://t.co/nKBGEPxeEa
— Elon Musk (@elonmusk) July 12, 2024
De DSA, een nieuw wetgevingspakket van de EC, verplicht bedrijven zoals 𝕏, Meta en Google om "illegale" inhoud te verwijderen zodra deze wordt gemeld. Niet-naleving kan leiden tot boetes van maximaal 6 procent van de jaarlijkse omzet van het bedrijf. Wat als illegaal wordt beschouwd, kan per EU-lidstaat variëren.
Commissie-woordvoerder Thomas Regnier benadrukt in een e-mail aan Pirate Wires dat het doel van de DSA is om een veilige en eerlijke online omgeving te waarborgen die de rechten van Europese burgers respecteert, met name de vrijheid van meningsuiting. "De DSA vereist een eerlijk en transparant klachtmechanisme voor gebruikers," aldus Regnier. Gebruikers hebben het recht om beslissingen aan te vechten als hun account wordt beperkt of geschorst.
Juridische gevolgen
Musk heeft aangekondigd de EC voor de rechter te zullen dagen als de voorlopige bevindingen worden bevestigd en er handhavingsmaatregelen tegen 𝕏 worden genomen. Hij stelt dat 𝕏 niet zal buigen voor druk om censuur toe te passen. Hij stelt dat andere platforms wél de 'geheime deal' hebben geaccepteerd, maar noemt verder geen namen. Mogelijk gaat het onder meer om Instagram en Facebook, die onlangs ook al fikse EU-boetes kregen opgelegd vanwege hun monitorbeleid.
The European Commission offered 𝕏 an illegal secret deal: if we quietly censored speech without telling anyone, they would not fine us.
— Elon Musk (@elonmusk) July 12, 2024
The other platforms accepted that deal.
𝕏 did not. https://t.co/4lKsaRsYoA
Mocht de Europese Commissie haar woorden omzetten in daden, kan dit leiden tot aanzienlijke boetes en verplichtingen voor 𝕏. Al in december sleepte de Commissie Musk voor de rechter vanwege het vrije monitorbeleid. Het is afwachten hoe deze juridische strijd zich zal ontwikkelen en wat de impact zal zijn op de vrijheid van meningsuiting op het platform.